На Полтавщині на свято Трійці відкрили українську церкву

Суспільство
Ольга Правденко3 червня 2015 о 16:551550 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 На Полтавщині на свято Трійці відкрили українську церкву
Приміщення нової Свято-Михайлівської церкви не вміщало кількість прихожан, які прибули на її відкриття.

На Полтавщині на свято Трійці відкрили українську церквуФото надані прес-службою Полтавської єпархії КП (3 шт).

На свято Трійці в селищі Опішня Зіньківського району відкрили Свято-Михайлівський храм. Церква належить до Полтавської єпархії Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП).

Не один рік опішняни прагнули, щоб в їхньому рідному селищі нарешті з’явилася церква Київського патріархату. Адже у зв’язку із неоголошеною російсько-українською війною та пропагандою «русского мира» в багатьох церквах Московського патріархату (МП) чимало людей перестали туди ходити або ж стали прихожанами церков КП. В Опішні ще на початку 90-х років збудували Свято-Троїцьку церкву, яка належить до УПЦ МП. Аж дотепер це був єдиний храм у селищі, тож альтернативи в людей не було, адже Свято-Георгіївській храм у сусідньому селі Попівка, який згорів дотла 4 роки тому, теж належав УПЦ МП.

– Тривалий час у нашій державі влада всіляко противилася відкриттю українських церков. На Полтавщині теж були села, де влада перешкоджала створенню УПЦ КП. Опішня не була винятком, – коментує протоієрей Іван Орловський, секретар архієпископа Полтавської єпархії владики Федора. – Нарешті мрію опішнянської громади та Київського патріархату вдалося втілити в життя. Ми звернулися до депутатів селищної ради, які виділили нам земельну ділянку для будівництва храму. Раніше там був знищений більшовиками Свято-Михайлівський храм. Поки що церква розташована у будівлі площею 100 метрів квадратних, яку пожертвував власник.

На Полтавщині на свято Трійці відкрили українську церквуПонад сотня людей прийшли на відкриття храму

Відкривав Свято-Михайлівський храм архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. Він благословив прихожан та вручив грамоти меценатам, які пожертвували гроші на ремонт власнику споруди, будівельникам. Адже демонтаж стін, укріплення балок та інші ремонтні роботи громада зробила самостійно за власний кошт. Значну частину ікон, рушників та іншого церковного обладнання також принесли прихожани.

Щоправда, під час підготовки церкви до відкриття не обійшлося без прикрих курйозів.

– Місцевий священик, який править службу в храмі УПЦ МП, приходив та погрожував робітникам анафемою й відлученням від церкви, – зазначив протоієрей Іван Орловський. – Проте це не залякало робітників.

Правитиме в Свято-Михайлівській церкві отець Анатолій Радько, він не місцевий, раніше служив у Сумській області, проте має полтавське коріння. Отець Анатолій походить із династії священиків, його діди були репресовані за часів радянської влади.

На Полтавщині на свято Трійці відкрили українську церквуПрихожан причащав архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір

– Загалом зазначу, що відкриття храмів Київського патріархату – це одне із стратегічних завдань, яке стоїть перед громадою та єпархіями. Служба в українських церквах пробуджує національну свідомість, зміцнює духовність та патріотизм населення. Там, де є храми КП, немає війни; на Донбасі, Луганщині та в Криму їхньому відкриттю всіляко противилася влада, тому маємо там таку жаливу ситуацію, – резюмував отець Іван.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter