Переселенці розповіли полтавській поліції про свої проблеми

Суспільство
Ольга Правденко15 січня 2016 о 12:521076 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Переселенці розповіли полтавській поліції про свої проблеми
Поліція зустрілася з родинами переселенців.

ПереселенціМами прийшли з дітьми

Начальник поліції Олег Бех зустрівся з родинами переселенців аби привітати дітей з новорічними святами, вручити солодкі подарунки та відповісти на актуальні питання дорослих. Найбільше людей цікавило питання житла, організації заходів для дітей. Олег Бех пообіцяв посприяти у вирішенні питань, утім зазначив, що це не в компетенції поліції.

– Я залишу свій мобільний телефон координаторам для того, щоб такі питання ми могли вирішити, особливо ж ті, які виникають на місцевих рівнях, – зазначив Бех.

Загалом зустріч відбулася в рамках проекту «Жителі Криму та Донбасу, ви маєте право на захист», організованого «Полтавською правозахисною групою». На захід завітало зо два десятка мам з дітьми дошкільного віку та молодшими школярами. Малеча до початку заходу жваво бігала сходами та веселилися. Натомість їхні мами, які розповідали про жахіття, котрі довелося пережити, не завжди могли стримати сльози. Більшість сумує за домом, люди розповідають, що в серці іще жевріє надія на повернення. Хоча більшість налаштована на остаточне влаштування в Полтаві.

Читайте також: У Полтаві переселенців вчили бути бізнесменами

ПереселенціСолодкі подарунки


Переселенці

Читайте також: Чоловіків-біженців на Полтавщині не реєструватимуть без помітки військкомату

Ірина Кулініч заступник голови громадської організації «Небайдужі жінки Донбасу». Разом із сім’єю вона приїхала до Полтави трохи більше року тому з Горлівки. У рідному місті залишилося 2 будинки і квартира. Нині від будинків не залишилося нічого – їх розбомбили.

– Додому хочеться повернутися, я все життя працювала, квартиру заробила, працюючи на заводі, займалася бізнесом. А зараз я у такому віці залишилася бомжем, – говорить Ірина.

Каже, найскладніше було знайти роботу.

Переселенці

– Мені 46 років, тому дуже в багатьох компаніях відмовляли через вік. Щодо ставлення місцевих жителів, то воно чудове, серед полтавців траплялися лише хороші люди, мені пощастило. Натомість чимало проблем у мене, та й в інших людей, які приїхали зі Сходу, з житлом. Доводиться чи не всю зарплату віддати за винайману квартиру. Я живу у приватному секторі, в одній кімнаті знаходяться і ванна. І туалет, і кухня. Плачу 1500 + комунальні послуги. У цьому місяці вийшло понад 3000. Часто доводиться людям стикатися із тим, що власники не хочуть здавати квартири переселенцям, чому так, мені не зрозуміло, адже зараз тут залишилися вже ті люди, які мають роботу і можуть сплачувати кошти.

У організації «Небайдужі жінки Донбасу» зареєстровано 4000 переселенців, серед них багато інвалідів та онкохворих. Зас ловами Ірини Кулініч, люди з Донбасу постійно прибувають до нашого міста.

– Добитися допомоги від місцевої влади дуже складно. На жаль, не розуміють, навіть якщо в сім’ї працюють і чоловік, і жінка, все-одно отримують мізерну зарплату – 3500 на двох, з яких 3 тисячі треба віддати за житло, а ще заплатити за садок 300 гривень, а жити за що, що їсти, за що купувати одяг, з чого платити за проїзд? Так, допомагає держава, але це копійки – 442 гривні допомога працездатним і 800 – на дитину, – зазначила Ірина Кулініч.

Ірина Володимирівна говорить, що їхня організація дуже вдячна за допомогу благодійникам, особливо протестантським церквам. Просили допомоги і в політиків, відгукнулася депутатка однієї із партій, яка організувала новорічний ранок для дітей, профінансувала похід у філармонію.

ПереселенціОлег Бех

Олена Семенко приїхала з Донецька минулої весни. Разом із 5-річним сином винаймає квартиру. Жінка розповідає, що роботу поки що не знайшла, оплачувати квартиру допомагає батько дитини, який зараз у Києві на заробітках.

– Нам допомагає благодійна організація «Небайдужі жінки Донбасу», завдяки їй потрапили на захід. Загалом Полтава мені дуже сподобалася, в нас хороші сусіди, нормальне ставлення до дитини в садочку, в поліклініці. Тому не шкодую, що обрала це місто. Спочатку з Донецька поїхали до Волновахи, а потім звідти через деякий час у Полтаву. У Донецьк повертатися не хочу там немає, що робити, хоча й є своя квартира, слава Богу ціла, – говорить Олена.

Переселенці

На завершення зустрічі перед малечою та дорослими виступили полтавські співаки.

До теми: Вразливі категорії населення можуть отримати безоплатну правову допомогу

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter