Першотравень у Полтаві: комуністам через владу довелося змінити місце проведення мітингу (ФОТО)

Суспільство
Надія Труш1 травня 2015 о 12:301708 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Першотравень у Полтаві: комуністам через владу довелося змінити місце проведення мітингу (ФОТО)
1 травня полтавські комуністи прийшли на площу перед облдержадміністрацією мітингувати проти тарифів, але їм довелося змінити місце проведення акції.

Про проведення першотравневого мітингу полтавські комуністи заявляли владі ще 28 квітня. Та провести його не змогли – на площі з самого ранку відбувається благодійна акція «Діти – за мирне небо!», під час якої передбачено збір благодійних внесків для підтримки української армії.

Комуністи на Першотравень мітингували проти тарифів. фото Надії Кучер

Маленькі полтавці із різних навчально-виховних творчих центрів просто неба малювали на плитах, якими встелена площа та дарували повітряні кульки національних кольорів пенсіонерам, які підходили на мітинг до 1 травня. Зі сцени лунала гучна весела музика. Проводити два мітинги одночасно було неможливим. Присутні побоювалися провокацій, адже неподалік були присутні представники місцевого Майдану. Тому мітинг, на який зібралося приблизно сорок комуністів, перенесли на площу біля ПД "Листопад".

– Дуже дивна вийшла ситуація. Про проведення мітингу сьогодні, 1 травня, на 10.00 ми повідомляли владу заздалегідь, ще 28 квітня. Наша заявка була погоджена, ми хотіли вийти на протест проти підвищення тарифів, що власне і зробили, – пояснила Руслана Крайнова, голова Полтавської обласної організації Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «За майбутнє дітей України», комуністка. – Нас не повідомляли про те, що будуть відбуватися інші заходи у цей час. Дізналися про це уже із інших джерел учора о 14 годині, саме тоді було заявлено про дитячу акцію. Розумію це так: влада підготувала полтавцям черговий подарунок до 1 травня, організувала безкоштовний концерт. На мітинг зібралися люди, які проти підвищення тарифів, різкого зростання цін, які проти підвищення пенсійного віку. Якщо влада вирішила саме таким чином провести сьогоднішній день, нехай це буде на їхній совісті.

Один із організаторів, Віталій Нечитайло, прокоментував акцію "Діти – за мирне небо!" так:

– Було дві концепції проведення заходу. Одна - на Театральній площі, інша - на площі біля ОДА. Перемогла ідея провести захід на найбільшій площі Полтави - біля облдержадміністрації, – сказав Віталій Нечитайло.

Сперечатися комуністи не стали, вирішили пройтися на площу біля "Листопаду", і уже там розгорнути стяги із протестами. До речі, головний комуніст області Олександр Масенко не приїхав підтримати своїх однодумців через стан здоров’я.

Відійшовши під пильним наглядом кількох майданівців на деяку відстань від облдержадміністрації, протестувальники дістали свої традиційні плакати "Право на труд, жилье, образование", "Ні підвищенню цін на житлово-комунальні послуги!", "Хай живе 1 травня!", "Без борьбы победы не будет!" та інші.

Цьогорічний День міжнародної солідарності трудящих дуже відрізнявся від минулорічних. Жодного комуністичного прапору, лише слова протестів на червоній тканині. Адже комуністична символіка нині під забороною. До слова, Верховна Рада пом'якшила заборону на використання символіки комуністів і нацистів. Нагадаємо, минулого 2014 року першотравневий мітинг відбувався у Корпусному парку, який того дня майорів комуністичними прапорами. Нині ж обійшлися без комуністичної символіки. Але натяки на неї все ж було можна побачити. Дехто із жінок прийшов у червоному вбранні і взутті, чоловіки прикрасили піджаки червоними стрічками.

Підтримати комуністів прийшли деякі активісти, які виступають проти підвищення тарифів. Обурення новими тарифами на комунальні послуги та високі ціни допомогло вщухнути суперечкам між комуністами та майданівцями, які частенько виникали під час численних минулорічних акцій. Щоправда, представників полтавського Майдану на комуністичний мітинг, який проходив під гаслами протесту проти тарифів і цін, було не більше трьох осіб. До речі, комуністів і активістів Майдану поєднала й боротьба проти Володимира Марченка, першого заступника голови облради. Він очолював комісію, яка протягом трьох місяців перевіряла роботу "Полтаватеплоенерго" та "Полтававодоканал" на законність підняття тарифів на комунальні послуги. Його роботу назвали неефективною та вимагали написати заяву на звільнення. На сесії облради комуніст Олександр Масенко пропонував внести в порядок денний звернення активістів ГО "Громадський Майдан Полтавщини" про скорочення кількості заступників голови облради. Проте клопотання не підтримали, навіть після гострих дискусій воно не набрало достатньої кількості голосів.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter