Сесію Полтавської облради не закрили, депутати повернуться до роботи після травневих свят (фото, відео, оновлено)

Влада
Надія Труш30 квітня 2015 о 10:142542 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Сесію Полтавської облради не закрили,  депутати повернуться до роботи після травневих свят (фото, відео, оновлено)
Депутати обласної ради зібралися на чергову сесію.

Розпочалася сесія Полтавської облради. Фото Олега Журавльова

30 квітня проходить двадцять восьма сесія Полтавської обласної ради шостого скликання.

На початок засідання у залі зареєструвалися 78 депутатів зі 119.

На порядку денному 36 питань.

Нагадаємо, на попередній сесії облради депутати визнали Росію країною-агресором.

10.18 Сесію відкрили традиційно гімном і хвилиною мовчання, якою вшанували загиблих у зоні проведення антитерористичної операції. Батькам полеглих героїв Руслана Рущака і Лавренка вручили ордени "За мужність" ІІІ ступеня.

Сесія Полтавської обласної ради Петро Ворона про метадонову дієту (онлайн трансляція)Батьки загиблих героїв. Фото Андрія Іванова

Вшанували пам’ять і померлого 28 квітня ветерана Великої Вітчизняної війни, останнього у світі свідка Нюрнберзького процесу Йосипа Гофмана.

Грамотою обласної ради та пам’ятним подарунком відзначили полтавського правозахисника Василя Ковальчука, який визволив із полону двох військовослужбовців.

Порядок денний

Напередодні сесії анонсували, що питань у порядку денному до 40. Сьогодні депутатам запропонували розглянути 60. У списку і блок питань, який скоріше за все розглядати знову не будуть: про надання погодження Державній службі геології та надр України на продаж на аукціоні спеціального дозволу на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку надр на території області. Ці питання вже вкотре не отримують підтримки на профільній комісії.

Є у переліку ще комплекс «газових питань» – надання дозволів ПАТ «Укрзагвидобування» і ТОВ «Інженерно-бурова група "Тритон».

Тим часом, мітингувальників, які зібралися біля обласної ради, правоохоронці не пропускали на засідання, але згодом частині все ж вдалося потрапити всередину.

Сесія Полтавської обласної ради Петро Ворона про метадонову дієту (онлайн трансляція)Активісти з Решетилівки мітингують проти новопризначеного голови РДА. Фото Андрія Іванова

Депутат від КПУ Олександр Масенко пропонує внести в порядок денний звернення про скорочення кількості заступників голови облради. Проте клопотання не підтримують – воно не набирає достатньої кількості голосів. Активісти блокують трибуну, поки питання про звільнення одного із заступників не внесуть у порядок денний. Нагадаємо, що мова йде про першого заступника голови обласної ради Володимира Марченка. Його відставки вимагали ще на мітингу 27 березня.

Активісти блокують трибуну і вимагають розглянути питання про звільнення Марченка. Фото Надії Кучер

Голова обласної ради Петро Ворона говорить, що звернення розглядали на профільних комісіях і воно не знайшло підтримки. Самого першого заступника Марченка на сесії немає. Напередодні повідомляли, що він на лікарняному, а заяву на звільнення просить вважати недійсною, бо на нього чинився тиск.

Повторне голосування за звернення Масенка про звільнення заступника теж виявилося провальним - «за» лише 57 депутатів, рішення не прийняте.

10.57 Із третьої спроби звернення депутата про скорочення кількості заступників голови облради внесли до порядку денного.

11.00 Через годину після початку роботи, депутати почали розглядати питання порядку денного.

«Метадонова дієта»

Депутати розглядають питання «Про керівників суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад області». Мова йде про продовження контрактів із керівниками комунальних установ.

У активістів одразу виникають заперечення про деяких кандидатів. Наприклад, до Ніни Дурдикулієвої, головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я. Її запитують,чому немає звіту за використання 150 тисяч гривень, виділених на боротьбу із ВІЛ/СНІД. Все ж депутати проголосували позитивно за продовження із нею трудового договору.

Активіст Ігор Головатий звинувачує Віктора Лисака, директора Департаменту охорони здоров’я, у корумпованості. Петро Ворона попросив міліціонерів вивести активіста із зали засідань за публічні образи Лисака.

На цьому звинувачення у сторону можновладців не припинилися.

Активісти звернути увагу на Ігоря Мацицького, який є головним лікарем Полтавського обласного наркологічного диспансеру. Його звинувачують у поширенні наркочних засобів. Мова йде про метадонову терапію, яку застосовують при лікуванні наркозалежних.

Петро Ворона у цьому виступі громадськість підтримав, адже знає, що в області є таке поняття, як «метадонова дієта», при якій на цей препарат підсідають і студенти. Яким чином студенти отримують препарат, не говорять. У результаті контракт із Ігорем Мацицьким не продовжили.

11.50 Петро Ворона звітує за роботу із лютого 2014 року по квітень 2015. Поки голова обласної ради працює, декілька депутатів вийшли із залу на перерву. Зі звітом можна ознайомитися на офіційному сайті обласної ради.

У Полтавській області «зашкалює» рівень тяжких злочинів

12.48 Після переври депутати повертаються до залу. Розглядають лише третє питання (і це після двох годин роботи). Доповідає Олег Бех, начальник УМВС у Полтавській обаласті. Депутати потроху реєструються у системі для голосування. Зараз їх у залі 61 і 79 присутній на початку засідання.

Олег Бех доповідає про криміногенну обстановку в області. За його словами, останнім часом значно зросла кількість тяжких злочинів, зокрема вбивств.

У залі 67 депутатів.
Олег Бех відбув звіт доволі легко: єдине запитання громадськості, яке до нього виникло - з приводу студентки ПНТУ, яку викладач вдарила, забираючи телефон. Начальник міліції пообіцяв узяти справу під особистий контроль.

Нагадаємо, що мова йде про скандал навколо ректора ПолНТУ Володимира Оніщенка.

13.20 Депутати розглядають четверте питання порядку денного.

Перед депутатами відзвітував і прокурор області Ян Стрелюк. Його розпитували про колишнього комбата батальйону «Полтавщина». Зокрема, правозахисник Василь Ковальчук, запитує у Стрелюка, чому справу проти Киви закрили і як він за ніч отримав погони майора міліції.

Стрелюк усі закиди заперечує і говорить, що все було зроблено у рамках закону.

Сесію вже пропонують перенести

За майже чотири години роботи депутати розглянути лише 5 питань, а у залі вже лунають пропозиції перенести сесію на 14 травня. Така пропозиція винила через те, що залі замало депутатів: кворум є, але під час голосування питання не набирають необхідну кількість голосів.

Проте депутати вирішили попрацювати ще. Розглядають питання за важливістю. Зараз, наприклад, говорять про програму територіальної оборони.

Про аеропорт «Полтава»

Депутати повинні були проголосувати за виділення додаткових коштів на погашення заборгованості заробітної плати працівникам аеропорту «Полтава». Тиждень тому борг становив більше 800 тисяч гривень, а зараз вже сягнув за мільйон. Між депутатами виникло жваве обговорення цього питання, у ході якого депутат Хоменко запропонував змінити керівництво підприємства.

В.о. директора аеропорту Юрій Колісник говорить, що півроку не отримував заробітну плату, як і його підлеглі, але на депутатів це не вплинуло – ні з першого, ні з другого разу депутати за виділення коштів та програму підтримки підприємства не проголосували.

14.35. Сесію не закрили, депутати підтримали пропозицію Петра Ворони перенести сесію на 14 травня. Тож до розгляду понад трьох десятків важливих питань депутати повернуться уже після травневих свят.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter