Полтавці можуть взяти участь у акції з перевірки сміттєзвалищ

Суспільство
Надія Труш7 липня 2016 о 17:00846 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці можуть взяти участь у акції з перевірки сміттєзвалищ
Кожен може долучитися до громадської перевірки сміттєзвалищ по Україні, аби показати реальну загрозу, яку становить бездіяльність влади у сфері поводження з побутовими відходами.

Зробити це полтавців закликає Ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ.

Полтавці можуть взяти участь у акції з перевірки сміттєзвалищ

Це акція громадської перевірки українських сміттєзвалищ з метою оприлюднення реальної загрози, яку становить бездіяльність влади у сфері поводження з побутовими відходами.

Міське сміттєзвалище Полтави повинно мати акустичне обладнання для відлякування птахів, автомобільні ваги та вишку для візуального контролю.

Громадські активісти проаналізували Правила експлуатації полігонів побутових відходів, затверджені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства ще 1 грудня 2010.

За результатами аналізу розробили інфографіку, в якій зібрано базові норми, яким має відповідати будь-яке сміттєзвалище країни:

  • 1. На в'їзді до полігона побутових відходів має бути встановлений щит з такою інформацією:
  • • назва полігона побутових відходів;
  • • рік введення полігона в експлуатацію;
  • • найменування суб'єкта господарювання, що здійснює експлуатацію полігона побутових відходів;
  • • режим роботи полігона;
  • • види відходів, що приймаються на полігон;
  • • тарифи на надання послуг із захоронення побутових відходів;
  • • найменування структури, що забезпечує охорону полігона побутових відходів.
  • 2. На кожному полігоні побутових відходів має бути контрольно-пропускний пункт (КПП) і повинні бути встановлені автомобільні ваги для обліку кількості усіх видів відходів, що надходять на полігон побутових відходів.
  • 3. На КПП повинна бути встановлена вишка для візуального контролю виду відходів, що завозяться бортовими і самоскидними транспортними засобами.
  • 4. В'їзд на полігон і проїзд по його території здійснюються за встановленими маршрутами. На шляху руху транспорту мають бути таблички, які вказують напрямок.
  • 5. Територія полігона побутових відходів має бути обмежена канавою для запобігання витіканню за межі полігона забруднених поверхневих вод. Не рідше ніж двічі на місяць операторам інженерного обладнання полігона слід проводити її огляд і за потреби очищати.
  • 6. Полігони побутових відходів повинні бути з охороною.
  • 7. При в'їзді на полігон побутових відходів має бути встановлений шлагбаум або в'їзні ворота.
  • 8. На території сміттєзвалища повинно бути спеціальне звукове та біоакустичне обладнання для вілякування птахів.

Власне, створити подібну ініціативу підштовхнула ситуація на Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові. Через масштабну пожежу, яка була там деякий час тому, уряд зайнявся перевіркою реального стану сміттєзвалищ по всій Україні лише зараз. Хоча згідно законодавства відповідальність за моніторинг стану полігонів побутових відходів, їх належне функціонування та перевірку впливу на довкілля було покладено на Державну екологічну інспекцію України і раніше.

Паралельно з громадською перевіркою громадська ініціатива #ВКЛЮЧАЙСЯ звернулась з запитами про ситуації в сфері поводження з побутовими відходами до керівництва всіх областей України. Незабаром у співпраці з експертами активісти опублікують зведений звіт за результатами отриманих від влади відповідей.

Довідково: Громадська ініціатива прямої дії #ВКЛЮЧАЙСЯ об’єднує у спільноту громадян, що уособлюють енергію громадянського суспільства України. До цієї ініціативи можуть долучитися всі небайдужі українці, які готові включатися у реальні дієві зміни незалежно від їхньої партійної приналежності, ідеологічних поглядів, професії, віку тощо.

Нагадаємо, за останній рік полтавське сміттєзвалище у Макухівці кілька разів горіло. Одну із пожеж приборкували кілька днів.

Загалом Макухівське сміттєзвалище – величезна проблема міста та району. Ще кілька років, і воно переросте у екологічну катастрофу. Звалище у Макухівці існує близько 60 років. Місцеві жителі забили на сполох ще на початку 90-х років минулого століття. Уже тоді ситуація була критичною. Сміття з усієї Полтави сюди везуть і нині. Ділянка, яку займає звалище, розрослась до площі у 17 га, і тепер до найближчої хати в селі менше 300 метрів.

Фото - Андрія Іванова

Обласна влада Полтави збиралася поскаржиться у прокуратуру на міську владу через Макухівське сміттєзвалище, але віз і нині там – ситуація не змінилась. У Макухівку досі везуть сміття із міста та прилеглих сіл.

Журналісти газети і сайту «Коло» минулого 2015 року піднімали питання Макухівського сміттєзвалища, їздили туди з перевіркою. І хоча працівники звалища викликали наряд міліції, а чоловік, який представився директором міського сміттєзвалища, вів себе агресивно, намагався вихопити камеру у журналіста, все ж вдалося показати масштаби проблеми. Справа в тому, що на місці смітєзвалища міський голова Полтави Олександр Мамай обіцяв збудувати сміттєпереробний завод. З такою обіцянкою Олександр Мамай ішов на вибори. Завод потужністю у 100 тисяч тонн на рік мав з’явитися 2015 року. Інвестора для будівництва шукають досі.

Макухівське сміттєзвалище планують закрити

Але, схоже, таки варто очікувати змін. 6 липня в Макухівському сільському клубі відбулась розширена нарада під головуванням виконуючого обов'язки голови районної ради Михайла Кононенка. В розширеній нараді взяли участь представники обласної та районної влади. Обговорювали питання щодо функціонування Макухівського сміттєзвалища. Про це йдеться на офіційному сайті Полтавської облради.

– Станом на 2006 рік звалище вичерпало свій ресурс, наповненість становила 107%. Земельна ділянка під сміттєзвалищем знаходиться у постійному користуванні КАТП-1628, але на неї відсутні проектно-кошторисна документація, позитивний висновок державної екологічної експертизи та технічна документація із встановлення меж земельної ділянки в натурі та їх закріплення межовими знаками, – йдеться у повідомленні.

У підсумку створили робочу групу та вирішили розробити програму поводження з твердими побутовими відходами в Полтавському районі. До 2020 року поетапно Макухівське сміттєзвалище планують закрити. Тож нині для влади є уже інша головоломка – сміття треба прибирати та кудись вивезти.

До теми: Макухівське сміттєзвалище називають екологічною міною уповільненої дії, воду – непридатною до вживання

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter