Полтавці не хочуть брати кредити у державних банках

Суспільство
Ольга Правденко31 серпня 2015 о 18:061223 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Полтавці не хочуть брати кредити у державних банках
Полтавці неохоче беруть кредити в державних банках на придбання котла чи матеріалів для утеплення будинків.

Полтавці не хочуть брати кредити у державних банкахЛюди не хочуть кредитів від держави. фото з сайту vse-bud.vn.ua

Йдеться про постанови уряду з підтримки населення щодо впровадження заходів з енергоефективності в житлових будинках. За цієї ініціативою уряд відшкодовує відсотки по кредиту для юридичних осіб ОСББ та ЖБК, для мешканців, які проживають в приватному секторі, для мешканців багатоквартирних житлових будинків для заміни котлів з використанням будь-якого виду палива та енергії крім природного газу та утеплення. Передбачені такі відсотки відшкодування кредиту з боку держави:

– 40 % від суми кредиту на здійснення заходів для ОСББ та ЖБК, але не більше, ніж 10 тисяч гривень на одну квартиру;

– 20 % – на заміну котлів, але не більше ніж 5 тисяч гривень за одним кредитним договором;

– 30 % від суми кредиту на здійснення заходів для мешканців багатоквартирних будинків та приватного сектору, але не більше, ніж 10 тисяч гривень за одним кредитним договором.

Читайте також: у Полтаві влада обговорила проблему енергозбереження

Проте статистика по кредитуванню населення області за цією програмою не вельми тішить керівництво області: лише 777 кредитів надали державні банки. З них 100 кредитів – «Укргазбанк» (9 – на придбання котлів, 91 – на матеріали для енергозбереження) на суму 122 тисячі гривень і 677 кредитів взяли у «Ощадбанку» на загальну суму 10 мільйонів гривень. Представники банків та управління ЖКГ області переконують, полтавці не довіряють урядовим програмам та не хочуть брати кредити у держбанках. Однак Валерій Головко, голова Полтавської ОДА, вважає, що все через погану поінформованість населення.

– Люди не знають про ініціативу уряду, бо інформованість – нуль. Так, є сьогодні певна недовіра до влади, так, є недовіра до кредитних історій, але необхідно банкам та управління ЖКГ зробити пам’ятки, писати про це в районних газетах, виступати на телебаченні та місцевому радіо, навіть створити волонтерський рух, виїжджати на збори в село, щоб донести населенню, яке цього потребує, про кредити, – саме так необхідно діяти переконаний Головко.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter