Шлюб за добу: де полтавці зможуть одружитись поспіхом

Суспільство
Юлія Обелець14 липня 2016 о 17:202325 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Шлюб за добу: де полтавці зможуть одружитись поспіхом
Днями Кабмін підтримав постанову Мін’юста, яка ліквідовує застарілий і бюрократичний порядок реєстрації шлюбу.

Шлюб за добу: де полтавці зможуть одружитись поспіхомШлюб за добу: де полтавці зможуть одружитись поспіхом. Фото – radio24.ua

Пропонують скоротити процедуру з 30 днів до 1 доби. Оскільки це пілотний проект, то така послуга діятиме поки що лише в 6 містах.

– Завдяки прийняттю постанови ми відходимо від старих бюрократичних радянських норм, які діють донині. За чинним законодавством для того, щоб зареєструвати шлюб треба подати заяву і чекати 30 днів, щоб подумати. Ми запропонували запустити пілотний проект в окремих населених пунктах, де шлюб стане можливо зареєструвати протягом 1 доби, - процитували на Урядовому порталі Міністра юстиції Павла Петренка.

Першочергово «пілот» запустять у прифронтових містах» Маріуполі та Сєверодонецьку. Також прискорену послугу надаватимуть у Херсоні.

– Поруч Крим, жителі якого хочуть отримувати легальні українські документи. Ми маємо надати їм можливість виїхати з окупованої території на добу зареєструвати свій шлюб і отримати українське свідоцтво про реєстрацію, - додав очільник Мін’юсту.

Також зареєструвати шлюб за добу можна буде у Київі, Одесі та Львові. Тож полтавці також можуть скористатись такою нагодою, відвідавши ці міста.

– Діючий сімейний кодекс дозволяє парам брати шлюб у будь-якому відділі ДРАЦСу, тобто не обов’язково за місцем прописки, – пояснила Тетяна Водяник, заступник начальника Октябрського районного у місті Полтаві відділу державного реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Полтавській області.

Робити оцінку такій ініціативі у полтавському ДРАЦСі не поспішають. Пояснюють, що офіційно їх про постанову не сповіщали. Та й спочатку, мовляв, слід подивитись, як все відбуватиметься на практиці.

Шлюб за добу: де полтавці зможуть одружитись поспіхомФото – io.ua

Думка суспільства щодо новини про прискорення реєстрації шлюбів розділилась. Одні радіють, що пришвидшили епопею з одруженням, інші вважають, що місяць давався на роздуми недаремно, а тепер все відбуватиметься на поспіх.

У Октябрському районному відділі в місті Полтава ДРАЦСі підвердили той факт, що траплялись випадки, коли закохані подавали заяву, а згодом забирали, або просто не з’являлись в назначений день, оскільки передумали.

До теми – В Україні одружитися стане простіше

Розглядаючи ініціативу, пропонували й відмінити розлучення.

Це вже була ідея Прем’єр-міністра Гройсмана, яку він пояснив тим, що вважає сім’ю – найвищою цінністю в житті людини. Проте таку пропозицію не підтримали.

До слова, українська влада пілотним проектом хоче ще й перевірити, чи спроможні місцеві громади надавати такі послуги та перейняти функції з реєстрації актів цивільного стану.

– Міністерство юстиції планує передати всі без виключення функції з реєстрації актів цивільного стану місцевим органам влади, щоб людина могла зареєструвати народження дитини, шлюб, зміну прізвища без корупції, бюрократії та існуючої донині радянщини. Ми готуватимемо місцеві громади до того, щоб вони повністю перебрали ці повноваження на себе. І тоді процес децентралізації сервісів Міністерства юстиції буде завершеним, - заявив Міністр юстиції.

До теми – Від свідоцтв у пологовому до електронних заяв – про сервіси Мін’юсту в Полтаві

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter