Скандал через мораторій на вирубування лісів: чого хочуть лісоруби (ВІДЕО)

Суспільство
Надія Труш11 серпня 2016 о 12:231356 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Скандал через мораторій на вирубування лісів: чого хочуть лісоруби (ВІДЕО)
11 серпня лісоруби вийшли на площу перед Полтавською облрадою, аби висловити протест проти запровадження мораторію на вирубування деревини.

Скандал через мораторій на вирубування лісів: чого хочуть лісоруби. Фото Андрія Іванова

Цього дня проходить сесія облпади, на якій , згідно із рекомендацією профільної комісії, розглянуть мораторій на рубку лісу в Полтавській області. Власне, проти прийняття такого рішення й вийшли люди.

Акція протесту проходила без жодних політичних прапорів, зібралися лише працівники деревообробних підприємств. Люди тримали плакати із написами «Ні незаконним рішенням!», «Ми проти браконьєрства в лісах», «Ганьба», «Ми проти мораторію на вирубку деревини», «Ліс для столярки як вода для річки», «Сировину – місцевому виробнику». Деякі лісоруби принесли з собою пилки. Майже усі учасники нечисельного мітингу побоюються, що мораторій залишить їх без роботи. Однак більшість протестувальників небагатослівні, дехто узагалі відмовлявся розповідати, чому прийшов на акцію.

Наслідки мораторію

Депутати рішенням про введення мораторію можуть заборонити на території області проведення суцільних рубок усіх видів лісів, у тому числі суцільних санітарних, лісовідновних, рубок реконструкції тощо; знизити ліміти суцільної вирубки лісів на території Полтавської області до нуля та припинити видачу дозволів на спеціальне лісокористування та будь-яких інших дозвільних документів, що надають право на здійснення суцільної вирубки лісів та заготівлю деревини.

– Наслідки мораторію – повна зупинка усіх лісогосподарських підприємств, тисячі людей які працюють у лісгоспах, залишаються без роботи. Ліс, який є у відомстві управління, залишається без охорони. А ми маємо тисячі гектарів зрілого лісу. Якщо його не прибрати, то він перезріє, а перезріла деревина – це і пожежна небезпека, і збільшення кількості шкідників. Крім того, без цієї сировини залишаться переробники, а без коштів – лісові господарства, які на даний момент не мають державного фінансування. Не маючи коштів, зараз у пожежонебезпечний період ми не матимемо змоги платити людям, які охороняють ліс, стануть пожежні машини. Усі наші підприємства є державними, і сплачують заробітну плату і податки до місцевих бюджетів, а це 21 млн грн на перше півріччя 2016-го. Зараз 70% лісів області є в користуванні державного підприємства. 30% – в інших лісокористувачів, а 31 тисяча га – не має власника. Це лісосмуги, ті лісові масиви, які не мають користувача. Більшість незаконних рубок відбувається саме на тих 30%. Яскравий приклад того, що відбувається на безгосподарчих ділянках лісу можемо бачити у Великобагачанському районі, де користувач відмовився від 700 га лісу. Зараз він перейшов у землі запасу сільської ради, і фактично не охороняється ні від пожеж, ні від самовільних рубок, а такі факти вже там виявили. Деревину, заготовлену в лісгоспах, на аукціонах купують деревопереробні підприємства. А це теж тисячі робочих місць. На сьогоднішній день Кабмін і так зобов’язав оприлюднювати всі плани рубок, видачу лісорубних квитків. Але і до цього кожну рубку ми погоджували із кожною місцевою радою, – пояснив Юрій Тараненко, начальник Головного управління лісового та мисливського господарства Полтавської області.

Чому виникла ідея накласти мораторій

Накласти мораторій виникла думку через ситуацію, яка склалася на Західній Україні, де склалася катастрофічна ситуація із рубкою карпатського лісу.

– Але одним мораторієм проблему не вирішити, якщо вона є. Потрібно створювати комісії, робочі групи, виїжджати на місця. Але ми і так прозоро висвітлюємо нашу діяльність. Полтавщина одна із небагатьох в Україні, яка має цільову програму «Ліси Полтавщини», розраховану до 2025 року, фінансування із обласного бюджету, власні розсадники. Ми посадили 14 тисяч га за 10 років, а це половина лісгоспу. Фактично на тисячу га вирубаного лісу ми садимо півтора нового. Контроль за веденням лісового господарства знятий із Державної лісової охорони і переданий екологічній інспекції та правоохоронним органам. Правоохоронні органи зупиняють автомобілі, які їдуть з лісом. У нас розробили електронний облік деревини, на кожній деревині є бірка із даними, де вона була зрубана, до якого сорту належить. Це крок, який ми зробили заради прозорості роботи, – говорить Юрій Тараненко, начальник Головного управління лісового та мисливського господарства Полтавської області.

З боку правоохоронних органів теж повинне бути посилення контролю і за перевезенням деревини, і за правильністю рубок, додав він і пояснив, що для контролю незаконних рубок у Державному лісовому фонді є посади лісівників та майстрів лісу, із яких кожен відповідає за 500-700 га лісу. Але мова тут саме про той фонд, який є у відомстві державного підприємства.

Чого побоюються лісоруби

Учасники озвучили перелік наслідків, до яких, на їх думку, може призвести мораторій.

  • – у випадку заборони рубок та заготівлі деревини люди залишаться у вкрай
    важкому матеріальному становищі, а то й взагалі без можливості опалювати власне житло. Тому що через високі тарифи на комунальні послуги жителі селищ та сіл переходять на альтернативні види палива, в переважній більшості на опалення дровами.
  • – в період дії заборони на проведення рубок лісу лісокористувачі та деревообробні підприємства будуть безпідставно обмежені у праві заготовляти деревину, у тому числі, в ході санітарних рубок. підприємці скаржаться, що це завдасть шкоди їх правам та інтересам.

Крім того, підприємці очікують, що в разі прийняття депутатами мораторію, вони будуть змушені звільняти працівників деревообробних підприємств. Також мораторій тягне за собою шлейф інших проблем: невиконання господарських договорів, різке погіршення фінансово-економічного становища підприємств та жителів області, несплату податків. Та головною проблемою називають те, що без роботи залишаться ряд підприємств, які надають послуги по лісозаготівлі, перевезенню та розпилюванню лісопродукції.

– На сьогоднішній день обласна рада хоче ввести мораторій на усі види рубок. Я особисто, як Державна лісова охорона, вважаю, що це не правильно. Сьогоднішній день фінансування державних підприємств Лігосподарського управління нульове, держава не виділяє жодної копійки. Хоча завдяи депутатам обласної ради виділили 4,4 млн грн на лісокультурне ведення робіт, на протипожежні заходи, винищувальні заходи. Якби не ця підтримка, то ми мали б більше сумну ситуацію по Полтавській області, – каже Юрій Тараненко.

Чи має право обласна рада вводити мораторій?

Мітингувальники у своїй заяві, яку розповсюдили журналістам, апелюють до ряду законів, згідно з якими Полтавська обласна рада не має повноважень на прийняття мораторію. Зокрема, посилаються на закон «Про місцеве самоврядування в Україні» та Лісовий кодекс України, який не передбачає право обласної ради на прийняття рішень стосовно заборони проведення рубок деревини на території області.

– Правовий статус, систему, засади організації та діяльності місцевого самоврядування в Україні визначено у Законі України «Про місцеве самоврядування в Україні». За визначенням, наведеним у частині 1 статті 2 Закону №280/97-ВР, місцеве самоврядування в Україні – це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Перелік питань, вирішення яких належить до компетенції обласних рад визначено у частині 1 статті 43 цього закону, і там не передбачено повноважень обласної ради щодо встановлення заборони на проведення вирубок лісів на території відповідної громади, – йдеться у спільній заяві.

Думки в депутатському корпусі щодо скандального питання розділилися – одні за прийняття
мораторію, інші пропонували почекати, не залишати лісопереробні підприємства без роботи. У підсумку після тривалого обговорення, питання про мораторій набрало лише 15 голосів «за, проект рішення навіть не взяли за основу.

Надія Труш, Ольга Матвієнко

До теми: Лісівники просять полтавців утриматися від відвідування лісу

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter