У Харківцях, де виявили африканську чуму, продовжують торгувати свининою

Суспільство
Надія Труш14 серпня 2015 о 14:001732 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Харківцях, де виявили африканську чуму, продовжують торгувати свининою
Село оголошено першою карантинною зоною, навколо населеного пункту встановлені блокпости.

У Харківцях, де виявили африканську чуму, оголосили карантин (фото)У Харківцях, де виявили африканську чуму, оголосили карантин. Фото piryatin-visti.at.ua (3 шт.)

Працівники ветеринарної служби, правоохоронці цілодобово контролюють рух транспорту, перевіряють всіх, хто виїжджає із села, та проводять санітарну обробку. У самому селі вживається ряд заходів для профілактики поширення захворювання, пишуть piryatin-visti.at.ua.

Станом на 11 серпня знищено 279 туш свиней з ПП „Лукулл“ та всі субпродукти. Крім того, вилучено та знищено 6 голів свиней з трьох домогосподарств селян. У 20-ти кілометровій зоні протягом 40 з моменту оголошення карантину буде здійснюватися нагляд за тваринами для попередження спалаху АЧС.

У Харківцях, де виявили африканську чуму, оголосили карантин (фото)

– Деякі сільгосптоваровиробники вирішили скористатися надзвичайною
ситуацією. Представники сільгосппідприємства, що раніше закрило свиноферму в Усівці, намагалися вивезти свиней зі свиноферми в Каплинцях. Але свідомі селяни відразу зрозуміли, що, користуючись моментом, агрофірма має намір під приводом карантину позбавитися свиноферми і займатися виключно рослинництвом. Райдержадміністрація та управління ветеринарної медицини втрутилися в цю ситуацію, адже згідно чинного законодавства суб’єктам підприємницької діяльності всіх форм власності заборонено здійснювати переміщення тварин та продуктів тваринництва без відома ветеринарної служби. РДА тримає на суворому контролі це питання та підтримує позицію селян. - Чи можна купувати свинину і як поводитися жителям району, цитують першого заступника голови Пирятинської райдержадміністрації Владислава Гуленка.

У Харківцях, де виявили африканську чуму, оголосили карантин (фото)

До теми: Сергій Аранчій розповів, чому не варто було переносити місце спалювання хворих свиней

Втім, свинину, як і раніше, можна придбати на місцевому ринку.

У Харківцях, де виявили африканську чуму, продовжують торгувати свининою (фото)

Директор ПП РССТ „Пирятинський ринок“ Лариси Вареник розповіла, що торгівля є, але спершу м’ясо ретельно перевіряють.

– Як і раніше, м’ясо, яке надходить на прилавки м’ясного павільйону, спочатку перевіряється у лабораторії ветеринарної служби (ціла туша), а потім у лабораторії на самому ринку. Після оголошення карантину в селі Харківцях для осіб, які займаються реалізацією свинини, ветеринари провели лекцію на тему «Африканська чума свиней» та роздали пам’ятки з відповідною інформацією про цю хворобу. Нам також вдалося поспілкуватися з самими торговцями, які продають свинину на ринку. За їхніми словами, кілька разів для них був проведений інструктаж ветлікарями, які розповіли про симптоми цієї хвороби. Відтепер вони проводять ретельний огляд тварини перед тим, як закупити її для продажу. Слід також зауважити, що виявлення чуми на території району ніяк не вплинуло на ціну м’яса.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter