У Полтаві на вшануванні Петлюри розповіли про встановлення йому пам’ятника (ФОТО)

Суспільство
Юлія Обелець25 травня 2016 о 17:411287 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві на вшануванні Петлюри розповіли про встановлення йому пам’ятника (ФОТО)
Полтавці вшанували Симона Петлюра квітами, віршем та піснею. Проте у планах і встановлення пам’ятника історичній постаті.

25 травня минає 90 років з часу вбивства Петлюри більшовицьким агентом Шварцбардом. Тому сьогодні до меморіальної дошки Симону Васильовичу принесли квіти, зачитали його слова, які нині теж актуальні, продекламували його улюблений вірш та заспівали під дощем «Ой у лузі червона калина».

У Полтаві на вшануванні Петлюри розповіли про встановлення йому пам ятника (ФОТО)

У Полтаві на вшануванні Петлюри розповіли про встановлення йому пам ятника (ФОТО)Петро Ворона (праворуч)

– Симон Петлюра – це символ боротьби України за незалежність, – розповів Петро Ворона, депутат Полтавської обласної ради. – Ми були хохлами, були малоросами, та нарешті стали петлюрівцями, бендерівцями. І сьогодні стали вже українцями. Щоб стати українцями мали пройти шлях національно-визвольної боротьби, яку очолювали Мазепа, Петлюра, Бандера, Чорновіл та багато інших. Сьогодні як день героя. Якщо ми не пам’ятатимемо своїх героїв, то не матимемо майбутнього. Він був унікальною людиною, надзвичайно освіченим. Аби його в Центральній Раді слухали і зробили сильну армію, можливо, ще б УНР вистояла. Симон Петлюра – один із засновників української армії.

– Симон Петлюра – одна з найголовніших постатей української революції Визвольних змагань 18-21 років минулого століття. Звичайно російська комуністична влада замовчала цю постать, оббрехала його з ніг до голови, – твердить Микола Кулчинський, голова обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта». – Убили його сьогодні, 25 травня, у Парижі, зробив це 6 кулями російський агент Шварцбардом. Вищий уряд Росії дійшов до такого рішення надаремно, оскільки Петлюра був справжнім вождем нації. Говорять, аби не такі страшні обставини, Петлюра б добився свого – створив українську самостійну державу.

На думку ініціатора встановлення пам’ятника Мазепі в Полтаві, для облаштування скульптури Петлюри знадобиться 2-3 роки.

У Полтаві на вшануванні Петлюри розповіли про встановлення йому пам ятника (ФОТО)Микола Кульчинський

– 10 років знадобилось, аби встановити пам’ятник Мазепі в Полтаві, але він стоїть. Буде стояти і пам’ятник Петлюрі, – говоритьМикола Кульчинський. – Будемо ініціювати перед містом та обласною радою звернення з проханням створити журі, яке б оголосило всеукраїнський конкурс на кращий пам’ятник Петлюрі. Не думаю, що міський голова Полтави зрадіє цьому, але там є більшість, яка зможе винести рішення на сесію, заставити виконком створити комісію по створенню журі, а потім всеукраїнський конкурс. Думаю 10 років уже не будемо чекати, а через 2-3 роки пам’ятник в Полтаві вже стоятиме. Де саме – вирішить громадськість.

На вшанування Петлюри в духовній столиці прийшло з два десятки полтавців. Проте організатори певні, що з роками ситуація зміниться, оскільки в Україні триває процес переосмислення.

– Йде процес переосмислення, повернення українців з безликої зросійщеної маси до свідомого українця, людини, яка осмислює виклики історичні для української нації, розуміє їх вирішення, – зауважив Кульчнський.

Нагадаємо, у Полтаві вулицю Артема перейменували на честь Петлюри

Довідково:

Петлюра Симон Васильович (10 (22) травня 1879, Полтава, Російська імперія - 25 травня 1926 Париж, Франція) - український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний и театральний критик. Організатор українських Збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради (від 28 червня - 31 грудня 1917) на посаді Генерального секретаря з Військових справ. Головний отаман войск УНР (з листопада 1918).

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter