В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар

Суспільство
Юлія Обелець18 травня 2016 о 11:20637 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар
18 травня відзначається День пам'яті геноциду кримськотатарського народу.

В Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татарВ Україні відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання у річницю депортації кримських татар. Фото – www.memory.gov.ua

Україна сьогодні на хвилину замовчить. У державі відзначають річницю депортації кримских татар та День пам'яті геноциду кримськотатарського народу, йдеться на ТСН.

У цей день 72 роки тому перші ешелони с кримськими татарами рушили з Криму до Середньої Азії. Всього протягом трьох діб тоді примусово вивезли близько 180 тисяч людей, половина депортованих загинула дорогою або у перші місяці заслання.

Сьогодні опівдні, одразу після хвилини мовчання, машини зупиняться на вулицях, а водії натиснуть клаксони - цю акцію оголосив Меджліс.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня), – йдеться espreso.tv.

Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними було депортовано 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж першого півтора року померло близько 110 тисяч осіб. В каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС. Людям на збори давалося від декількох хвилин до півгодини, з собою дозволялося взяти особисті речі, провізію, посуд та побутовий інвентар.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну. Депортація була одним із засобів "детатаризації" Криму.

Нагадаємо, що події першої депортації кримських татар зобразив режисер та актор, ведучий проекту «Хоробрі серця» Ахтем Сейтаблаєв у стрічці «Хайтарма, який привозив до Полтави.

2016 року знаковою подію для кримських татар та України стала перемога на Євробаченні Джамали з композицією "1944", яка передає трагедію кримськотатарського народу і сім'ї співачки зокрема.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter