Існування кадетського корпусу у Полтаві залежить від інвестора

Статті
Надія Труш15 лютого 2015 о 08:203289 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Існування кадетського корпусу у Полтаві залежить від інвестора
Три роки тому Полтавський кадетський корпус передали з приватної власності у комунальну.

Полтавська влада без інвестора кадетський корпус не врятує

На жаль, пам’ятку архітектури це не врятувало, вона вже понад десять років розвалюється буквально на очах.

2015-й може стати для будівлі, за яку громада обласного центру судилася майже сім років, початком нового життя. Але за умови, якщо знайдеться інвестор. При цьому мецената повинен цікавити не лише комерційний бік, а й важливість збереження кадетського корпусу як цілісної споруди. На цьому акцентує увагу керівник Комітету порятунку будівлі кадетського корпусу Борис Трістанов.

Історія продажу кадетського корпусу

Офіційно продавали будівлю лише раз, 2004-го, жителю Ізраїлю. Коли кілька років потому власник помер, будівля у спадок перейшла його племіннику з Лондона. Спадкоємець не заявляв про свої права. Після численних судів договір купівлі-продажу визнали незаконним. Журналіст ознайомилася з судовими рішеннями щодо кадетського корпусу. За цими документами, 2004 року через внесені зміни до Програми приватизації комунальної власності міста кадетський корпус внесено до об’єктів, що підлягають приватизації 2004 року. У судовому рішенні від 9.08.2011 (справа №18/1554/11) зазначено: дозвіл на приватизацію шляхом викупу будівлі комунальної власності міста (площею 12756,5 квадратного метра) надано приватному підприємству «Авна-Трейдінг», рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.11.2004 (№288). Недійсним договір визнали 2011 року. Спроби повернути будівлю у власність Полтави почав екс-мер Андрій Матковський, назвавши злочином продаж архітектурної пам’ятки. Нагадаємо, у вересні 2010 року прокуратура міста підготувала протест на рішення сесії 2004 року, коли будівля була занесена до списку можливих об’єктів для приватизації.

Мільйонер Жеваго вже п’ять років збирається стати меценатом
для відновлення кадетського корпусу

Днями у Полтаві відбулася презентація проекту ідей подальшої долі будівлі кадетського. Громадські активісти урбан-платформи CityLab презентували пропозиції плану нагальних дій. Найактуальніше питання – пошук інвестора, який уже найближчим часом розпочне ремонтні роботи. Загалом, розмови про збереження корпусу ведуться очільниками міста й області вже кілька років поспіль. Влада досі активно вирішує, під що ж обладнати приміщення. Корпус міг стати торговим центром, офісом ФК «Ворскла», козацьким осередком або центром дитячих гуртків. Були ідеї переробити будівлю на великий торговий центр. Але майже 6-метрові стелі невигідні з погляду торгівлі – це навантаження на опалювальний об’єм, говорить полтавський архітектор, член Комітету порятунку будівлі кадетського корпусу Артур Ароян.

2010 року мер Олександр Мамай висловив ідею зробити у кадетському корпусі дитячий центр із гуртками. 2011-го стати власником будівлі виявила бажання козацька організація з Дніпропетровщини. Однак домовленості між цією організацією і тодішнім чинним власником не відбулося. Того ж року міська влада повідомляла про перемовини з власником футбольного клубу «Ворскла» Костянтином Жеваго: хотіли облаштувати у будівлі офіс клубу, готель для розміщення футболістів, які приїдуть до Полтави, магазин спортивної атрибутики. Витратити на це збиралися 160-180 мільйонів гривень. Тоді це так і залишилося нереалізованим проектом. Схоже, цьогоріч ідея знову актуальна: у Комітеті порятунку будівлі кадетського корпусу роблять ставки на співпрацю з мільйонером Костянтином Жеваго. Тож, можливо, частину корпусу таки обладнають під фан-клуб «Ворскли». Проте для цього знадобиться як мінімум рік.

– Хочемо вийти в публічну площину, щоб громадськість визначилася, з якою метою буде використовуватися приміщення кадетського корпусу, – розповів на одній із прес-конференцій Валерій Головко, голова Полтавської облдержадміністрації. – Костянтин Жеваго пропонує, щоб клуб «Ворскла» виступив за відновлення цієї будівлі. Уже проговорили питання фінансування на реконструкцію.

За словами очільника облдержадміністрації, цього року оголосять конкурс проектів на реконструкцію кадетського корпусу. А 2016 року на основі цієї документації будуть говорити про конкретне фінансування. Тобто ще щонайменше рік будівля продовжуватиме руйнуватися.

Полтавщині не під силу ремонт

Ще один варіант використання напівзруйнованої історичної будівлі – зробити в ній позашкільний заклад. Сергій Шевчук, очільник Департаменту освіти та науки, зауважив, що в місті не вистачає приміщень для занять.

– В області сім закладів позашкільної освіти, – розповів Сергій Шевчук. – Усі вони фінансуються з обласного бюджету. П’ять із них територіально розташовані в обласному центрі. Площі приміщень не дозволяють проводити всі заняття у власних навчальних кабінетах, тому частина працює на базі полтавських ЗОШ та центрів дитячих юнацьких клубів за місцем проживання. Окрім того, 2014 року управління освіти Полтавського міськвиконкому порушило клопотання щодо відшкодування витрат за надання комунальних послуг та погодинної оренди приміщень.

На аргументи чиновника новий голова облдержадміністрації Валерій Головко запропонував як вихід використовувати будівлю скандального кадетського корпусу, але спершу – знайти інвестора. Чиновники реалістично дивляться на ситуацію – ні міський, ні обласний бюджет не потягнуть затрати на відновлення будівлі. Коштів потрібно сотні мільйонів доларів, оскільки приблизно на 50% кадетський корпус зсередини зруйнований. Каркас, стіни, перекриття, зруйновані приблизно на 30%. Інтер’єри, сходи, паркетна долівка, вікна зруйновані майже вщент.

– Корпус потрібно «законсервувати», зупинити подальшу руйнацію, – переконаний Артур Ароян.

Раніше «Коло» писало про те, що приблизно 10-12 років ансамбль Круглої площі, у тому числі і кадетський корпус, перебував під охороною ЮНЕСКО як унікальна історична і архітектурна пам’ятка. Коли влада вирішила побудувати у центрі підземний перехід (його будували за часів каденції першого мера Полтави, нині покійного Анатолія Кукоби), ЮНЕСКО видалило зі списків площу, бо під час будівництва вона втратила історичну цінність. Яку саме суму тоді виділяли, на утримання корпусу зокрема, зараз сказати важко. Суми, які ЮНЕСКО виділяє на утримання історичних і архітектурних пам’яток, можуть бути різними, залежно від конкретних проектів – від кількох десятків до сотень тисяч доларів.

На що в приміщенні корпусу – табу

Окрім цікавих ідей і пропозицій, були і дещо абсурдні варіанти наповнення кадетського корпусу.

– Приміром, пропонували створення льодової арени. Були і непогані ідеї, на кшталт створення будинку правосуддя, але ця функція не підходить, – говорить Артур Ароян. – Варто звернути увагу на особливості будівлі. Одна з найважливіших особливостей – об’єм приміщення. Люди, які не цікавляться архітектурою або мало на ній розуміються, розглядають будівлю лише як 13 тисяч квадратних метрів площі. Тобто не враховують особливості об’єму. Наведу приклад. Звичайна офісна будівля має висоту стелі 3,5 метра. У кадетському корпусі висота – 6 метрів, на одному з поверхів стеля сягає навіть 6,5 метра. Про що це говорить? Ми не можемо зробити там офісний центр, це нераціонально. Більш розумним використанням таких будівель мають бути цілі приміщення (наприклад, для виставок на зразок Мистецького арсеналу) або облаштування за допомогою антресолей.

Про Кадетаріум

2014 року будівлею кадетського корпусу почали опікуватися місцеві активісти. Спершу організували акції прибирання, вивезли з неогородженої території сміття. Потім полтавська молодь організувала Кадетаріум, соціально-мистецький проект, створений на підтримку Кадетського корпусу. За один день на першому Кадетаріумі вдалося зібрати близько двох тисяч людей. Активісти організовували різноманітні виставки образотворчого мистецтва, концерти, лекції, екскурсії будівлею. На його організацію витратили 300 гривень, звітують у Комітеті порятунку будівлі кадетського корпусу. Другий Кадетаріум відвідали п’ять тисяч людей, на організацію пішло більше двох тисяч гривень.

До теми

Обласна влада шукатиме інвестора, аби з кадетського корпусу Полтави зробити позашкільний заклад

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter