Журналісти показали міліції, як у Полтаві виборцям вручають аптечки та цукор (відео)

Вибори-2015
Андрій Іванов20 жовтня 2015 о 19:112778 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Журналісти показали міліції, як у Полтаві виборцям вручають аптечки та цукор (відео)
За 4 дні до дня виборів міліція разом із журналістами зафіксувала факт роздачі виборцям подарунків із політичним підтекстом.

РейдЖурналісти показали міліції, як у Полтаві виборцям вручають аптечки та цукор

Протягом кількох місяців у духовній столиці кандидати на посаду міського голови «дарують» виборцям цукор та аптечки. Та правоохоронці лише 20 жовтня задокументували такі факти - після того, як виїхали з журналістами на місце роздачі наборів. Тож тепер вони повинні провести розслідування і дати належну оцінку таким діям.

З чого все почалось?

Журналісти показали міліції, як у Полтаві виборцям вручають аптечки та цукор (відео)Прес-конференція в УМВС Полтавщини

Поїхати з оперативниками і задокументувати факти «імовірного підкупу» запропонував Руслан Бірюков, заступник головного міліціонера Полтави, під час прес-конференції в УМВС області. Запропонував таку поїздку він після багатьох поставлених питань представниками ЗМІ щодо кількості зафіксованих заяв про підкуп у Полтаві, порушення щодо цього адміністративних та кримінальних проваджень. Зокрема просили конкретики про аптечки та пакети з цукром, вміст яких перевищує «допустиму» суму – 68, 90 гривень (згідно ч. 4 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори»).

Пункт перший – по цукор

Рейд

Через 40 хвилин після закінчення прес-конференції бажаючим висвітлити таку подію організували мікроавтобус. Слідчо-оперативна група та ЗМІ спочатку прибули за адресою Майдан Незалежності, 1-б, де полтавцям вручали цукор в пакетах з написом «Совість України». Побачивши багато камер та диктофонів, присутні люди, яких було чимало, почали сваритись на журналістів, щоб не знімали. У приміщення офісу представників ЗМІ не пускали, міліціонери в цей час стояли осторонь. На запитання журналістів, чому вони нічого не роблять, правоохоронці відповіли, що для початку їм потрібна офіційна заява, яку таки написали представники ЗМІ. Згодом міліція, кореспонденти й оператори змогли зайти у приміщення офісу політичної сили, але звідти їх відразу попросили піти, посилаючись на те, що це приватна власність.

Що відбувалось усередині погодились розповісти двоє полтавців, які вже отримали «солодкий подарунок»

– У пакеті цукор. Нам перед врученням показали фільм про Полтаву, також виступив перед нами мер з невеликою промовою. У залі були в основному пенсіонери, – сказала жінка.

– Тут відбувались збори дітей війни, пенсіонерів. Я прийшов по запрошенню. Показали нам фільм, а ще виступав мер Полтави, – пояснив чоловік.

Пункт другий – по аптечки

Рейд

Після «цукрових подарунків», міліція з журналістами попрямувала на Калініна, 12/8 (зупинка «Алмазна»). Саме за цією адресою, як уже відомо, роздають «аптечки здоров’я». На момент прибуття незваних гостей біля обох входів у приміщення було малолюдно. З дверей вийшла жінка, яка впускала полтавців, що мали при собі запрошення. Міліції та журналістам представилась як волонтер і відмовилась давати коментарі, сказавши, щоб звертались за інформацією до Андрія Матковського, кандидата на посаду міського голови Полтави.

Після цього закрила двері зсередини, не впустивши ЗМІ й міліцію. За кілька хвилин до будівлі почали сходитись полтавці, яких запросили для отримання аптечок на конкретний час. Журналістам вони також були не раді, спілкуватись відмовлялись.

Коли нарешті відчинили двері зсередини і почали випускати людей, які тримали аптечки в руках, міліція знову не поспішила підходити до входу. Врешті решт, після зауваження журналістів, один з міліціонерів підійшов і почав задавати питання жінці, яка отримала аптечку. Далі розмову підхопили кореспонденти, попросили показати вміст «подарунку» з політичним підтекстом. Полтавка погодилась і в цей момент правоохоронці знову відійшли в бік. На запитання журналіста, чому ж вони не фіксують разом з журналістами вміст аптечки, відповіли, що зараз все описуватимуть документально, просто, мовляв, відійшли, аби не заважати ЗМІ. Після того, як журналісти завершили зйомку «подарунків», правоохоронці дійсно повели жінку давати покази.

Нагадаємо, 20 жовтня «аптечку Матковського» отримав і Міністр юстиції України, який перебував з візитом у Полтаві

Журналісти – перші, хто погодився писати заяву про підкуп виборців у Полтаві

Після такого рейду речник УМВС прокоментував подію і розповів, що далі робитимуть правоохоронці з зафіксованими фактами

– На сьогодні маємо 57 офіційних заяв про порушення виборчого законодавство в Полтавській області, – сказав Юрій Сулаєв. – Сьогодні під час прес-конференції журналісти навели приклади імовірного підкупу виборців у Полтаві окремими суб’єктами виборчого процесу. Керівництво УМВС запропонувало спільно перевірити ці заяви і виїхати в імовірні точки здійснення такого протиправного дійства. Ми виїхали з слідчо-оперативною групою за вказаними адресами, провели опитування громадськості, отримали заяви від журналістів і офіційно їх зареєстрували. Вони внесені вже до єдиного обліку і з подальшим внесенням інформації до єдиного реєстру досудових розслідувань з кваліфікуючими ознаки статті 160 Кримінального кодексу України, яка кваліфікується як підкуп виборців. Далі будуть проведені слідчі дії і прийняте адекватне юридичне рішення по завершенню слідства.

На питання чому ж раніше міліція не фіксувала таких порушень, відповів:

– Громадяни не дуже охоче йдуть на контакт з правоохоронцями: не хочуть давати пояснення, засвідчувати те, що є учасником протиправних дій. Ви самі це все сьогодні бачили, – прокоментував Юрій Васильович. – Заяви надходили і раніше, але після отримання офіційних повідомлень, за вказаними адресами приїздила слідчо-оперативна група – і в цей момент всі точки зачинялись і не було вже нікого. Не було і осіб, які б написали офіційну заяву, тому ми вдячні журналістам, які взяли на себе таку громадянську ініціативу.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter