Каву по-віденськи придумав український козак

Споживач
Ольга Матвієнко18 червня 2014 о 18:005452 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Каву по-віденськи придумав український козак
Кава по-віденськи, яка захопила увесь світ м’яким вершковим смаком, придумав український козак Юрій-Франц Кульчицький.
Кава по-віденськи від українського козакаКава по-віденськи. Фото – www.utkonos.ru

Саме він 320 років тому першим почав варити та продавати у Відні каву. Перші кількасот мішків кави Кульчицький отримав за свою відвагу: у 1683 році він вибрався із оточеного турками Відня і добрався до цесаря за допомогою. Винагорода стала в нагоді Юрію Кульчицькому, адже потрапивши одного разу в полон до турків, він захопився приготуванням цього напою та мріяв його зробити популярним у своєму місті. Відтак став спочатку продавати каву, розносивши її на таці по Відню, а потім і відкрив ледь не першу кав’ярню у Східній Європі. Говорять, що Кульчицький придумав додавати до кави цукор та вершки.

Відтоді австрійська столиця славиться кав’ярнями, а весь світ смакує каву по-віденськи.

Головні інгредієнти напою – кава та вершки. А от різновидів рецептів існує безліч. Чи не найголовнішим вважають спеціальне обсмаження кавових зерен. Для кави по-віденськи каву смажать трохи довше, ніж зазвичай. Зернята стають кольору темного шоколаду, а на смак – трохи солодкими.

Для приготування кави по-віденськи вдома зваріть міцну каву в турці з додаванням цукру за смаком. Для більш пряного аромату на кінчику ножа покладіть до турки мелену корицю та духмяний перець. Тим часом збийте чверть чашки жирних вершків із одним жовтком. За різними рецептами жовток можна не використовувати, а можна збити і влити одразу в заварену каву в чашці та добре перемішати. Жовток пом’якшує смак кави.

Наливши у чашку каву, покладіть ложку потертого шоколаду, а зверху обережно викладіть вершки. Зверху вершкову шапку присипають корицею або тертим шоколадом. Добре смакує і натерта цедра.

Звичайно, кава по-віденськи стала традиційно популярною і в полтавських кав’ярнях.

Дізнайтесь більше про каву разом з "Коло"

Планета Н2О - фільтри для води в Полтаві Кафе «Твоя кав’ярня»

Кав'ярня - шоколадниця «Маестро»