Правоохоронці назвали найпоширеніші види шахрайств, на які наражаються полтавці

Ситуація
24 квітня 2013 о 17:071890 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Правоохоронці назвали найпоширеніші види шахрайств, на які наражаються полтавці
Юрій Сулаєв, речник Полтавської обласної міліції (зліва), Микола Михайлик та Олександр Кравченко (начальник сектору боротьби з кіберзлочинністю)Юрій Сулаєв, речник Полтавської обласної міліції (зліва), Микола Михайлик та Олександр Кравченко (начальник сектору боротьби з кіберзлочинністю)

Про види шахрайства говорили сьогодні, 24 квітня, під час прес-конференції УМВС у Полтавській області.

– З початку року на Полтавщині зареєстровано 1273 кримінальні правопорушення за фактами шахрайських дій,  – розповів Микола Михайлик, начальник Управління карного розшуку УМВС. – З них у Полтаві 442. Але із загальної кількості розкрито лише 742. Найбільше з них – близько 40% скоєна шляхом зловживання довірою людей.

За даними правоохоронців, найпоширеніший вид шахрайства – під приводом встановлення пластикових вікон. Коли такий псевдопрацівник  бере гроші наперед, але потім так і не появляється виконувати роботи.

– Одного такого затримали у Полтаві, – зазначив Микола Михайлик. –  Це був 27 річний полтавець, який так ошукав людей близько 50 разів.  Отримані гроші потім спускав на розваги та одяг.

Серед названих міліціонерами поширених на Полтавщині шахрайств, також звучали:

1) телефонні

– Дзвінки серед ночі, де незнайомці повідомляли про ДТП чи ще якусь неприємну ситуацію, в яку потрапила близька вам людина. І для того, щоб все залагодити, рекомендували негайно  надіслати конкретну суму грошей на банківську карту.

Дзвінки від незнайомих осіб, які представляються правоохоронцями та говорять, що  рідна вам людина потрапила в міліцію і для вирішення проблеми необхідні гроші.

– У такій ситуації люди не розібравшись, в паніці, починають негайно шукати гроші та перераховувати їх на вказану картку, – говорить начальник Управління карного розшуку УМВС. – І тільки згодом додумуються зателефонувати тій рідній людині, про яку йшла мова. І звертаються в міліцію вже невчасно. Адже встановити таких зловмисників складно. Вони миттєво викидають телефонну сім-карту, з якої дзвонили і так же швидко знімають з банківської картки гроші, перераховані вами. До речі, часто шахраї прохають зняти з картки гроші сторонніх людей, під приводом, що самі не можуть (брудні руки чи ще щось). Тоді засоби відеоспостережень банківських установ фіксують не ту людину, яка виманила у вас гроші;

2) продаж  медичних засобів, які  нібито лікують від усього;

3) Смс, в якому вас повідомляють про виграш (авто);

4) через мережу  Інтернет (зокрема, реєстрація на сайтах, де у вас прохають вказати номер телефону);

5) здійснення дзвінків за рахунок інших абонентів;

6) кредитні афери (надання грошей у борг, позики);

7) гадання та зняття порчі

Правоохоронці прохають полтавців бути пильними і обачливими. При надходження подібних пропозицій чи дзвінків про неприємні ситуації, в які нібито потрапили ваші рідні, – рекомендують обов’язково спочатку зателефонувати цій людині та впевнитись, чи правду вам повідомили. А також  радять звертатись у правоохоронні органи та повідомляти про такі факти.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter