Депутати міськради проголосували за встановлення пам’ятника Мазепі у Полтаві (відео)

Влада
Юлія Обелець26 лютого 2016 о 09:2434662 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Депутати міськради проголосували за встановлення пам’ятника Мазепі у Полтаві (відео)
Питання облаштування пам’ятника Івану Мазепі в Полтаві викликало спір серед депутатів міськради, але більшість все таки підтримали рішення.

Депутати міськради проголосували за встановлення пам’ятника Мазепи у Полтаві (відео)

Останнім питанням, яке депутати Полтавської міськради розглянули на довготривалій сесії 25 лютого, стало рішення про встановлення пам’ятника Івану Мазепі. У порядку денному – це питання під номером 88. Встановити кам'яну споруду історичної постаті пропонують на Соборному Майдані.

Сам очільник міста запропонував, перш ніж голосувати, обговорити рішення.

Нагадаємо, 14 жовтня, на свято Покрови, в День українського козацтва, в Полтаву зі столиці привезли пам’ятник гетьману Івану Мазепі.

– Конфлікт на Сході України, який маємо нині, розставляє всі крапки над «І» у цьому питанні. Тому постать Мазепи повинна бути згадана в Полтаві, адже він прив’язаний до цього міста, зокрема якщо згадати події 1709 року та Поле Полтавської битви, що є родзинкою міста, – зауважив Юліан Матвійчук зі «Свободи», який власне і запропонував внести у порядок денний сесії проект рішення.

Олександр Мамай вкотре наголосив, що утримається в голосуванні щодо встановлення в місті пам’ятника Мазепі, оскільки вважає це «політичним питанням, яке роз’єднує громаду».

– Я утримуюсь, вважаю, що це немає ніякого відношення до подій на Сході. Я народився в Радянському Союзі, мене все життя вчили, що Іван Мазепа був зрадником ,– пояснив свою позицію міський голова. – Сьогодні змінити свою думку зможу чи ні – не знаю, але вважаю, що це питання роз’єднує нашу громаду. Навіть якщо думки поділились 50 на 50. За соціологічними дослідження (якими саме міський голова не вказав, – автор), 20-30% – за встановлення пам’ятника, 50% – категорично проти, решті – байдуже. Але все одно це буде роз’єднання нашої громади, це політичне питання.

До речі, погляди щодо необхідності встановлювати кам’яну скульптуру гетьмана розійшлись і серед депутатів «Батьківщини».

Анатолій Клименко вступився у спір з Юліаном Матвійчуком і почав «мірятись» історичними знаннями з «свободівцем».

– Вже одні пам’ятники навстановлювали, а потім валяєте (про пам’ятники Леніну ,– автор), – виголосив він з трибуни. – Через скільки років ви будете Мазепу валять? Ви хоч вивчали історію? Почитайте історію, дізнайтесь, коли він народився, коли став гетьманом, чиїх дітей убили, аби він став гетьманом. Це політичне питання, що нам дасть встановлення цього пам’ятника?

Висловитись з цього приводу побажав і його однопартієць Дмитро Петров, щоправда, він має дещо іншу думку:

–Якщо на купюрі 10 гривень є Гетьман Мазепа – це означає що він герой. Якщо до нас в Полтаву буде приїздити більше туристів дивитись на Мазепу – вважаю, що це добре,– зауважив депутат Петренко.

Секретар міськради Оксана Деркач закликали всіх присутніх завершити дискусії і, врешті решт, проголосувати. Більшість підтримали рішення, щоправда, у залі були й відсутні на момент розгляду останнього питання порядку денного:

2 – відсутні

6 – не брали участь

5 – утримались

2 – проти

28 – за

Дивіться, як дискутували та голосували за встановлення кам’яної скульптури з 5 години 8 хвилини відео.