У Полтавські обласній раді обрали голову, заступника і знову оголосили перерву (оновлюється, ФОТО)

Влада
Ольга Матвієнко4 грудня 2015 о 18:2757062 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтавські обласній раді обрали голову, заступника і знову оголосили перерву (оновлюється, ФОТО)
З четвертого разу депутати обрали голову.

Головою Полтавської облради став Біленький від БПП (оновлюється, ФОТО)Олександр Біленький став головою Полтавської обласної ради

4 грудня депутати Полтавської обласної ради зроблять третю спробу обрати голову. Нагадаємо, що дві попередні завершилися невдачею. На більшість голосів претендували Петро Ворона, Андрій Пісоцький, Євген Холод, Геннадій Коваленко.

Усіх бажаючих потрапити на сесію сьогодні при вході в будівлю обласної ради просять показати вміст сумок та рюкзаків, перевіряють металошукачами. Активістів у залі цього разу значно менше. Біля трибуни поки тільки представники преси.

Полтавська обласна рада із третьої спроби обирає голову (оновлюється, ФОТО)

10.10 На сесію прибув 81 депутат.

До речі, лічильну комісію продовжує очолювати Ірина Степаненко, попри те, що наприкінці минулої сесії 7 із 10 членів комісії проголосували за те, щоб склад переобрати і висунути недовіру голові.

Активісти закликають врешті обрати голову

– Хотілося б звернутися до всіх фракцій, щоб вони висували своїх кандидатів, яких би підтримала більшість, – звернувся до депутатів активіст Олександр Лещенко.

– Сьогодні вже третє засідання і всі депутати та головуючий закривають очі на порушення законодавства з боку голови лічильної комісії Ірини Степаненко. Прошу звернути увагу на те, що порушення регламенту, закону тягне за собою відповідальність, – виступив Євген Ситько.

– Хочу нагадати, що це остання спроба провести сесію і обрати голову, – звернувся Марк Чаус, голова осередку «Правого сектору». – Наша вимога, щоб облраду очолила людина, яка є корінним полтавцем.

– Ми закликаємо обрати голову, бо без цього ми не зможемо вийти із зачарованого кола, яке пов’язане із проведенням аудиту наших комунальних підприємств. Нині послуги із теплопостачання надаються населенню із завищеною вартістю на 30-50%, – зазначив Олег Підгорний.

– Нам по великому рахунку байдуже, хто стане головою, але ми вимагаємо, щоб голову обрали сьогодні і ви нарешті почали працювати на користь громади, – Дмитро Шевченко, голова ГО «Всеукраїнська спілка ветеранів АТО» у Полтавській області.

10.55 Депутати перейшли до висування кандидатів.

УКРОП проти «Солідарності»

УКРОП – Сергій Соловей

БПП – Олександр Біленький

Полтавська обласна рада із третьої спроби обирає голову: кандидатів два (оновлюється, ФОТО)Олександр Біленький. Фото Ольги Матвієнко

– Ми дуже відповідальна фракція, дійсно фракція патріотів Полтавщини, і у нас були відповідні домовленості із групою патріотичних фракцій, із якими ми висували єдиного кандидата. Не секрет, що ми підтримували Холода. Але в результаті певних подій у Києві, внаслідок яких могла скластися така ситуація, що зараз депутатам запропонували взагалі єдину кандидатуру від Блоку Петра Порошенка. Оскільки ми так і не побачили кандидата від «Батьківщини», то вирішили висунути свого кандидата. Я не претендую на жодні посади, але цю ситуацію, що склалася наша фракція проігнорувати не може, як не може підтримати кандидата від БПП, – пояснив своє висування Сергій Соловей.

Полтавська обласна рада із третьої спроби обирає голову: кандидатів два (оновлюється, ФОТО)Сергій Соловей. Фото Андрія Іванова

11.24 Кандидати розповідають про себе і презентують свої програми.

Скандал у Карлівці

Анатолій Ханко вийшов до слова і вимагає викликати до залу Олега Беха, начальника Головного управління Національної поліції у Полтавській області, у зв’язку із побиттям депутата Карлівської районної ради Олександра Жури. До речі, Олег Бех у залі присутній.

– Я емоції депутата розумію, але ми сьогодні зібралися, аби обрати голову обласної ради. Тому я сказав депутату, що ми зустрінемося у мене. Я вже володію інформацією, і у нас є розуміння того, що відбулося. Одна із версій, за що йому нанесли тілесні ушкодження, – це пов’язано з його комерційною діяльністю. Тому не бачу нічого надзвичайного, що завадило б поліції цей злочин розкрити, – прокоментував Олег Бех.

12.11 Депутати перейшли до процедури таємного голосування.

12.45 За попередньо інформацією, жоден із кандидатів не набрав більшості голосів.

Ірина Степаненко оголошує результати:

80 депутатів голосували (присутні – 81)

Недійсні – 2

Біленький – 34

Соловей – 15

Депутати провалили третю спробу обрати голову (оновлюється, ФОТО)

12.50 Депутат від фракції ППЛ пропонує оголосити перерву, аби порадитися щодо подальшого плану дій.

Депутати розійшлися на півгодини. Голови фракцій проведуть нараду.

Чи потрібна четверта спроба «Солідарності»

Невезіння «Солідарності», яка вже тричі висувала непрохідних кандидатів на посаду голови обласної ради, екс-голова Петро Ворона пояснив українським прислів’ям: якщо наречена дуже хоче вийти заміж, то її не візьмуть.

– Є певна недовіра. Ті кандидатури, які висувалися, дійсно були невдалими з кількох причин: або немає чіткої домовленості, або вони є неавторитетними. Ще один момент – сесійний зал сьогодні полярно розділений на дві частини: ті люди, які можуть підтримати пропрезидентські силі, і ті, хто не може цього зробити у зв’язку із ситуацією в країні, репресіями проти учасників національного руху, – говорить Петро Ворона.

Він зазначає, що і в разі чергового висування кандидата від «Солідарності», малоймовірно, що його підтримає більшість.

13.30 Тим часом, на нараду викликали депутатів-аграріїв. В облраді вже давно анонсують створення масштабного міжфракційного об’єднання депутатів, які б відстоювали інтереси села.

15.00 Після двогодинної перерви, під час якої відбулася нарада керівників фракцій, депутати повертаються до роботи.

15.06 Кірпосенко запропонував депутатам висувати кандидатів. Активності у залі не спостерігається.

Ірина Степаненко від фракції «Солідарності» висунула пропозицію зробити перерву до вівторка. Пропозицію зустріли вигуками «Ганьба». Олександр Коваленко від Аграрної партії України запропонував продовжити роботу.

«Солідарність» повторно висунула Біленького

Депутати говорять, що готові висувати кандидатів. Висунули такі кандидатури:

Василь Хоменко – УКРОП

Віктор Скочко від Аграрної партії України

Олександр Біленький – БПП

Василь Хоменко. Фото Андрія Іванова

Віктор Скочко. Фото Андрія Іванова

Василь Хоменко виступає першим. Він обіцяє консолідувати депутатів.

– Соромно приїжджати у виборчі округи і люди питають, чому ми не обрали голову обласної ради, – говорить він. – Після того, як оберемо голову ми зможемо на обласному рівні запроваджувати програми розвитку, зокрема інвестиційні.

Віктор Скочко:

– Для того, що зрушити з місця, заспокоїти громадськість я дав згоду балотуватися. Згоден, що це великий ризик, і консультації, які ми проводили в депутатській кімнаті, не привели нас до спільного знаменника. Але ситуацію потрібно вирішувати: або складати мандати, або працювати. Від нас чекають бюджету і вирішення нагальних питань.

15.30 Ні у депутатів, ні у громадськості питань до кандидатів не виникло. Перейшли до процедури таємного голосування.

Головою обрали Біленького

16.26 Лічильна комісія підрахувала голоси: 46 голосами депутати обрали Олександра Біленького.

Його вже, ще до офіційного оголошення результатів голосування, вітають колеги.

– Сподіваюся, що це голосування було консолідуючим, що обласна рада врешті почне працювати і подальші голосування не будуть такими, як голосування за голову. Головне завдання голови облради – створити робочу команду, припинити використовувати облраду в політичних цілях.

Наступним кроком депутатського корпусу повинне бути обрання заступників голови. Олександр Біленький зазначає, що поки змінювати кількість заступників він не вважає за потрібне.

Офіційні результати:

Біленький – 46

Скочко – 21

Хоменко – 9

Не підтримали жодного – 2

(79 усього, 1 недійсний)

Результати голосування зустріли оплесками. Біленького запросили прочитати присягу.

16.40 Олександр Біленький зайняв місце у президії. На порядок денний винесли питання про присвоєння голові обласної ради ІІІ рангу держслужбовця та призначення йому окладу.

17.17 Голова облради ставить на голосування питання про обрання першого заступника. Депутати ідуть на новий рекорд і працюють вже восьму годину поспіль.

Біленький висунув кандидатом на посаду першого заступника Євгена Холода із фракції «Батьківщина». Його підтримали 44 голосами (64 голосували).

18.20 Депутати проголосували за перерву до 11 грудня («за» 60 депутатів.)

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter