Люстрація на Полтавщині: слів багато, доказів немає

Суспільство
Надія Труш24 лютого 2016 о 17:481275 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Люстрація на Полтавщині: слів багато, доказів немає
Як проходить люстраційний процес на Полтавщині.

Люстрація на Полтавщині: слів багато, але доказів немає. Фото Надії Труш

Сьогодні, 24 лютого, у Полтавській облдержадміністрації звітувалися про те, як проходить люстрація на Полтавщині. Результати моніторингу люстрації озвучив Євген Янкевич, координатор ВГО «Комітет виборців України» в Полтавській області.

Разом із ним участь у звітній прес-конференції взяв Іван Минак, представник обласної ради Майдану.

Де подівся Люстраційний комітет, який створили у Полтаві кілька років тому?

Люстрація в державі проходить в рамках виконання закону «Про очищення влади». Регіональні координатори дають мало фактажу щодо люстрації в області. На Полтавщині питання люстрації контролює громадська організація «Комітет виборців України». Проте кілька років тому у Полтаві створили спеціальну організацію, яка мала слідкувати за процесом люстрації. Загалом вперше про люстрацію на Полтавщині заговорили 2014 року. Тоді чимало громадських організацій брали на себе зобов’язання контролювати процес заборони посадовців, які скомпрометували себе, працювати на держслужбі. У Полтаві навіть створили спеціальну організацію, яка займатиметься питанням люстрації – так званий Люстраційний комітет. Про створення громадського органу заявляли гучно, обіцяли створити громадське ТВ, відкритий університет і полтавський український дім. Власне, певні заходи активісти проводили, зокрема, під керівництвом Юрія Романова, відомого як координатора Люстраційного комітету Полтавщини, результатів діяльності якого у області полтавці особливо не відчули. Того ж 2014 року в Україні набрав чинності закон про люстрацію. І тут розпочалися нібито здійснення сподівань українців на чесну владу з одного боку, та неприємності для можновладців, яких з певних причин є що приховувати від народу. Адже за законом, всі без винятку чиновники і керівники держпідприємств мали пройти майнову люстрацію, перевірку на предмет законних джерел походження коштів для придбання майна за час перебування на посадах.

Втім, судячи зі звіту «Комітету виборців України» в Полтавській області, контролювала процес люстрації саме ця організація, а не спеціально створене об’єднання. За словами Янкевича, «Комітет виборців України» існує за грантові кошти. Власне, і звіт під час прес-конференції – це один із ряду заходів в рамках реалізації корисної для українців програми.

– Ми моніторили процес люстрації, подібні проекти відбувалися по всій Україні, – розповів Євген Янкевич, координатор програм ВГО «Комітет виборців України» у Полтавській області. – Досліджували, наскільки правильно відбувається люстрація, які є можливості у посадовців «зіскочити», тобто уникнути відповідальності в рамках закону «Про очищення влади». Уже маємо попередні результати, робота над дослідженням питання люстрації в нашій області продовжується. Найперше, що ми зробили – це провели опитування. Результати опитування показали, що полтавців переконані: люстрація потрібна. Частина осіб, які є у списку люстрованих, подали до суду з вимогою відновлення їх прав.

На запитання, чи продовжить регіональне представництво «Комітету виборців України» слідкувати за працевлаштуванням тих люстрованих посадовців, які втратили свої робочі крісла, відповіді не прозвучало.

Люстрація по-полтавськи: багато слів – мало фактів

Прес-конференція тривала приблизно годину. Але за цей час ані Євген Янкевич, ані його колеги по моніторингу процесу люстрації не змогли дати чітких відповідей. За винятком статистики люстрованих посадовців. Зокрема, Іван Минак з обласної ради Майдану, апелював у своїй промові до того, що держслужбовці належали до Партії регіонів і нібито використовували службове становище для реалізації партійних справ. Іван Минак назвав і конкретні прізвища тих, які підпадають під люстрацію, але продовжують займати керівні посади у владі. Зокрема, прозвучало прізвище Наталії Шкоденко, начальника відділу у справах сім'ї та молоді Полтавської ОДА та Олександра Іваніни, який 2015 року виконував обов’язки голови Полтавської райдержадміністрації. Минак говорить, що вони нібито використовували службове становище для власного збагачення.

– Справа Іваніни уже більше року призупинена. Шкоденко і інші використовували громадські кошти, переводили їх особисті рахунки. Пані Шкоденко досі працює начальником відділу сім’ї та молоді. Яка люстрація? Її майже немає, – розповів Іван Минак. – Також є питання щодо Анатолія Безпалюка, директора комунального Обласного молодіжного центру. Справа стосується його співпраці із Партією регіонів.

На прохання журналістки «Кола» надати конкретні докази, активіст апелював до того того, що справа нині знаходиться у поліції та прокуратурі. Пообіцяв провести велику прес-конференцію, на якій розповісти про усі факти, яких мають нібито багато. Після дещо емоційних суперечок з представниками преси Минак все ж таки пообіцяв надіслати докази на електронну пошту. Втім, на час підготовки матеріалу, обіцяне ми не отримали.

Під приціл полтавських борців із чиновниками-корупціонерами та іншими недостойними держслужби особами потрапив і Володимир Оніщенко, очільник облпсного територіального відділення Антимонопольного комітету в Полтавській області. На думку Івана Минака, пану Оніщенку удалося оминути закон і залишитися на посаді.

– Він порушив заборону на перевірку, ви не знайдете жодного оштрафованого перевізника в рамках скандальних питань щодо підвищення тарифів на перевезення в громадському транспорті на Полтавщині, – сказав Іван Минак.

Щодо жодного озвученого прізвища полтавські люстратори не назвали жодного підтвердження фактів, лише роздали обіцянки незабаром надати.

На прохання назвати конкретні кроки механізму моніторингу люстраційних процесів, тобто пояснити, що саме робить «Комітет виборців України» в полтавській області, отримали таку відповідь:

– За грантові ЄС кошти ми виготовили значну кількість поліграфії, інформаційних плакатів, листівок, – розповів Євген Янкевич – Друковану інформацію з поясненнями, що таке люстрація, як про неї потрібно повідомляти і куди, роздавали полтавцям. Проводили спеціалізовані тренінги. Зараз готується загальний звіт по всій Україні, гадаю, ви ще почуєте на великій прес-конференції необхідну інформацію. Таким чином ми змогли створити інформаційне поле для інформування громадян про процес люстрації в нашій області. Тобто займаємося просвітництвом, моніторингом.

Скільки саме грантових коштів з країн Європейського Союзу пішло на дослідження люстрації в Полтавській області, громадські діячі не назвали.

Довідково: Станом на лютий поточного року в Україні люстровано 878 осіб. Таких включили Єдиного держреєстру осіб, щодо яких застосовано положення закону «Про очищення влади». Ще 145 тисяч чиновників уже пройшли або наразі проходять перевірку. 55 тисяч посадовців претендують на посади у держслужбі.

Що таке люстрація

Люстрація – заборона діячам високого рангу, які скомпрометували себе,
впродовж певного часу, або пожиттєво, займати посади в державному апараті, балотуватись в представницькі органи, бути суддями тощо. Термін зазвичай вживається щодо процесів у посткомуністичних державах Східної Європи з кінця 80-их років XX століття, де люстрація застосовується до високопосадовців комуністичного режиму, колишніх агентів таємної поліції, а іноді до всіх членів комуністичних партій. Зокрема, люстрація була проведена в Чехії, Польщі, Німеччині, Угорщині, Румунії, Грузії, Литві, Латвії, Естонії та інших державах. Оскільки жодного впровадження в життя процедури люстрації вповні не відбувається, громадськість самотужки вирішила люструвати державних чиновників, які себе скомпрометували. Зокрема, 2014 року в Україні стала популярною «Смітникова люстрація». Тобто чиновників вкидають в сміттєві баки, таким чином імітуючи звільнення з посади. На Полтавщині в смітнику не опинилося жодного чиновника, лише центром міста в сміттєбаку провезли опудала Андрія Матковського та Сергія Капліна.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter