Підсумки року. Чим жила Полтавщина у 2014 році (частина 1)

Новини
Юлія Обелець29 грудня 2014 о 12:291352 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Підсумки року. Чим жила Полтавщина у 2014 році (частина 1)
2014 рік прийшов до нас із революцією, яка в Україні почалась ще наприкінці 2013-го. Переворот сколихнув і Полтавську область.

Підсумки року. Чим жила Полтавщина у 2014 році (частина 1)Далі про топ-події року

Захоплення обласної ради

25 січня євромайданівці захопили будівлю Полтавської облради. Напередодні вони поставили умови тодішньому очільнику області Олександру Удовіченку – написати заяву про звільнення. Для цього дали час на роздуми до 12-ї години наступного дня (25 січня). Простоявши три години на морозі, так і не дочекавшись Олександра Васильовича, мітингувальники вирішили діяти: розбили скло дверей обласної ради та захопили приміщення.

Звільнили адмінбудівлю 16 лютого, щоб влада закрила кримінальні провадження проти полтавських та кременчуцьких лідерів Майдану.

Силовий розгін майданівців

Один із найзапекліших та напруженіших днів у Полтаві під час Революції гідності був 19 лютого. Попри те, що на Полтавщині уникали кровопролиття, цього дня повстале населення розігнали силовики. Це сталось після того, як у приміщення ОДА полетіли коктейлі Молотова. Із адмінбудівлі вийшла армія правоохоронців у шоломах та зі щитами. У хід проти протестувальників пішли світлозвукові гранати та кийки. У полтавців навіть стріляли. Тоді були постраждалі з обох сторін.

Ленінопад

Активний «ленінопад» на Полтавщині почався з обласного центру. Хоча і до того були поодинокі випадки псування пам’ятників вождю. Тоді, 21 лютого, на площі, яка має ім’я Володимира Ілліча, зібралися кілька сотень полтавців. Зносили фігуру близько 3 годин.

Услід за духовною столицею Ленінів почали зносити і в інших населених пунктах області. Лише за два дні такої самої долі зазнали десятки пам’ятників на Полтавщині. Демонтують пам’ятники вождю і досі. Щоправда, не всюди. Наприклад, у Гребінці, навпаки, на початку листопада відновили зруйнований пам’ятник Леніну.

За інформацією управління культури облдержадміністрації, в області з 226 пам’ятників Леніну демонтовано 109, залишилося – 117.

Втрати

2014 року Полтавщина втратила до 60 своїх синів-борців за свободу та гідність країни. В області – три герої Небесної сотні та вже понад 50 загиблих героїв, які полягли за час збройного конфлікту на Сході України.

Продовження читайте на "Коло" незабаром

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter