Жителям Чорнухинського району заборонили пити воду з колодязів: про допомогу постраждалим від негоди

Новини
Юлія Обелець1 липня 2016 о 18:181331 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Жителям Чорнухинського району заборонили пити воду з колодязів: про допомогу постраждалим від негоди
Обласна влада обіцяє виплати населенню за нанесені збитки стихією вже наступного тижня.

Чорнухинський район отримав перші 7 мільйонів гривень, які обласна влада виділила на відшкодування збитків, завданих негодою 22 червня. Кошти вже розподілили між сільськими радами, а ті, у свою чергу, за декілька днів на власних сесіях мають прийняти рішення про виплату цих грошей місцевим мешканцям.

Жителям Чорнухинського району заборонили пити воду з колодязів: про допомогу постраждалим від негодиНегода у Чорнухинському районі. Фото – Полтавської ОДА

Про це йшлося 30 червня під час чергового засідання штабу з ліквідації наслідків стихійного лиха у Чорнухах.

Про дороги

– Доріг немає, – констатував невтішний факт Валерій Головко, голова Полтавської ОДА. – Порівняно з іншими районами, у вас доріг немає – тільки напрямки залишилися. У вівторок у мене буде зустріч із керівником бюджетного комітету Верховної Ради Андрієм Павелком щодо виділення коштів з державного бюджету як цільової субвенції на відновлення доріг у Чорнухинському районі. Тому поставив завдання Службі автомобільних доріг до вечора понеділка покласти на стіл дефектні акти щодо ремонту доріг у розрізі кожного села. Служба відпрацює з кожним сільським головою, щоб потім не було суперечок, а чому ту чи іншу дорогу не включили. Дефектний акт прийматиметься з підписом сільського голови.

Очільник області попросив сільських голів провести сходки у своїх населених пунктах і визначитися, які дороги їм потрібно відремонтувати в першу чергу. Частину коштів Валерій Головко пропонуватиме виділити депутатам обласної ради – за рахунок надходжень від перевиконання обласного бюджету.

– І в обласній раді, і у Верховній наше завдання – відстояти ці ініціативи і дефектні акти щодо відбудови доріг. Це той момент, коли можна кардинально поліпшити ситуацію в Чорнухинському районі. Як то кажуть, не було б щастя, так біда допомогла, – прокоментував очільник області. – Я щиро дякую колегам – керівникам сусідніх регіонів, які відгукнулися на нашу біду, направляють будівельні матеріали. Так сталося, що біда нас об’єднує. І добре, що не відбувається політичних суперечок. Тому прохання до всіх служб – не пропустити жодного двору, жодного господарства і допомогти всім, кому потрібна допомога.

Щодо втрат, яких зазнали аграрії, то за підтримкою і допомогою влада Полтавщини звертатиметься до земляка – міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового. Йдеться про цільову субвенцію. Як зауважив на засіданні штабу Валерій Головко, попередня розмова з міністром вже була.

Присутній на засіданні нардеп Павло Кишкар зауважив, що звернення обласної ради і голови ОДА не залишиться поза увагою парламенту.

– З державного бюджету ми виділимо саме стільки, скільки буде необхідно, щоб подолати всі наслідки, — прокоментував парламентар.

Екологія

Актуальним залишається питання запобігання виникненню екологічного лиха, зокрема, масових отруєнь та захворювань. На сьогодні в районі заборонено пити та використовувати для приготування їжі воду з колодязів. Тому сільські голови забезпечують підвіз у села питної води. ДСНС тільки починає відкачувати воду з криниць — на заваді стає високий рівень ґрунтових вод. Проте головний рятувальник області Володимир Салогуб запевнив усіх сільських голів, що фахівці ДСНС працюватимуть у районі, доки не відкачають воду з останньої криниці та погреба.

Зважаючи на те, що під час страшної зливи у водойми змивало все з городів, господарських дворів, цвинтарів, фахівці також просять місцевих мешканців утриматися від купання у річках та ставках заради збереження власного здоров’я.

Відшкодування й наслідки негоди

Повертаючись до питання відшкодування втрат місцевим мешканцям, то гроші люди почнуть отримувати вже наступного тижня. Голова ОДА попрохав відповідні фінансові структури прискорити процес і спростити процедуру отримання коштів, адже населенню вони дуже потрібні.

— Такої трагедії, як цього року сталася, ніхто зі старожилів не пам’ятає. Менша повінь була у 1972 році, але вона була весняна і не страшна. А це літня, у людей повністю городи посаджені, позмивало все, дахи побило градом. Люди дуже переживають. Заспокоюємо, як можемо, надаємо допомогу, — розповідає Вороньківський сільський голова Анатолій Басенко. — у селі Пізники з 200 дворів все позмивало, на городах нічого живого. Дахи будинків зараз перекриваємо. У Вороньках 500 дворів з хвостиком, залишилося не перекритих 60 дворів. На нашу сільську раду просили біля 3 мільйонів гривень. До отримання другого траншу усім сільським радам гроші розділили по 76% від потреби, нам — 1 мільйон 887 тисяч гривень. Їх найближчим часом розподілятимемо на сесії. Обговорюватимемо по кожному дефектному акту, але ділитимемо усім мешканцям порівну, щоб нікого не образити.

Прес-служба Полтавської ОДА

До теми – Необхідні 18 мільйонів на подолання наслідків негоди виділять з резервного фонду

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter