У Полтаві в "день тиші" перед другим туром виборів мера впливають на думку виборців (+відео)

Політика
Надія Труш14 листопада 2015 о 11:452050 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Полтаві в "день тиші" перед другим туром виборів мера впливають на думку виборців (+відео)
В Україні сьогодні, 14 листопада, настав "день тиші" перед другим туром місцевих виборів.

Згідно із законом "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", в "день тиші" заборонена будь-яка передвиборна агітація. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється

Основне завдання "дня тиші" – забезпечити кожному виборцю самостійність вибору і захистити його від впливу агітації або психологічного тиску. З тією ж метою запроваджується заборона на публікацію результатів опитувань громадської думки, які можуть вплинути на дії виборців. Порушення "дня тиші" тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

Однак у Полтаві можна спостерігати приховані заклики голосувати проти чинного мера, написи на білбордах називають його крадієм. За законом, подібні висловлювання в даному випадку прирівнюються до впливу на думку виборця.

Полтавців закликають прийти на вибори і врятувати Полтаву. Згідно із законодавством, заборона в "день тиші" не поширюється безпосередньо про самі вибори, заклики взяти в них участь, роз'яснення законодавчих норм та порядку голосування. Однак напис із закликом врятувати місто дуже схожий на напис в інформаційному бюлетені, який роздавали днями на вулиці безкоштовно. Там був вказаний заклик врятувати Полтаву від Мамая.

Також на вулицях Полтави можна побачити білборд із проханням 15 листопада об’єднатися заради Полтави. Напису, що прохання від кандидата на пост міського голови Андрія Матковського, немає. Та про це красномовно свідчить кольорова гама білборду. Аналогічний заклик розміщений на першій шпальті передвиборчої газети Матковського, яку роздавали днями, з його фото та прізвищем.

Трохи подалі від червоно-білого білборду розміщується заклик нардепа Сергія Капліна прийти на вибори. У написі йдеться: "Досить Мамаю красти. Прийди на вибори 15 листопада. Партія простих людей Сергія Капліна". У цьому випадку також можна говорити про вплив на думку виборця. Адже раніше у Полтаві представники цієї політичної сили публічно заявили про підтримку у другому турі Андрія Матковського.

Також на одній із вулиць міста можна побачити ще один білборд із закликом прийти на вибори. В цьому полтавців прохають не продати свій голос.

Фото Юлії Обелець

Білборди розміщені мало не в кожному районі міста.

Нагадаємо, 25 жовтня в Україні пройшли вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. У Полтаві в другий тур вийшли чинний мер Олександр Мамай та екс-міський голова Андрій Матковський.

Повторне голосування призначено в містах з кількістю виборців понад 90 тисяч, де кандидати в мери не отримали за підсумками голосування в першому турі понад 50% голосів.

Другий тур місцевих виборів пройде в більшості обласних центрів України. Всеукраїнські ЗМІ пишуть, повторне голосування відбудеться в таких містах: Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Краматорськ (нині адміністративний центр Донецької області), Житомир, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Сєвєродонецьк (адмінцентр Луганської області), Львів, Миколаїв, Полтава, Рівне, Суми, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів, а також у столиці - Києві. Також вибори відбудуться в таких містах обласного значення: Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград (Дніпропетровська область), Бердянськ, Мелітополь (Запорізька область), Біла Церква (Київська область) та Кременчук (Полтавська область).

Відео – Андрій Іванов

До теми: Роздача цукру і аптечок у Полтаві: міліція безсила

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter