Мітинги як панацея: полтавці вкотре збиралися під ОДА заради вирішення своїх проблем

Суспільство
Надія Труш26 липня 2016 о 13:301274 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 Мітинги як панацея: полтавці вкотре збиралися під ОДА заради вирішення своїх проблем
Люди з кількох населених пунктів Полтавської області приїхали, аби знову нагадати депутатам про їх обіцянки вирішувати нагальні проблеми жителів регіону.

Мітинг як панацея: полтавці вкотре збираються під ОДА заради вирішення своїх проблем. Фото Надії Труш

Сьогодні, 26 липня, на площі біля облдержадміністрації (з боку входу в облраду) одночасно відбувалися чотири мітинги – тарифний, екологічний, проти будівництва та за повернення пільг ветеранам МВС. Активісти, які зібралися на акції протесту, уже не вперше приходять із певними вимогами до депутатів облради.

Мітинг важко назвати велелюдним, було загалом близько сотні людей чи трішки більше. Враховуючи, що він складався із кількох мітингів, можна говорити, що малолюдний.

Мітинг проти тарифів. Погляд зсередини

З одного боку адмінбудівлі стоять кілька десятків людей, в основному пенсіонерів. Перед входом у облраду вишикувалися кілька людей із плакатами «Не хочемо жити в мертвому трикутнику», «Укравтодор, поважайте закон!», «Слуги народу, кому ви служите?». Тим часом на східцях облаштовують так звану сцену: перевіряють апаратуру, підключають мікрофони. Все це відбувається під наглядом депутата Полтавської міськради Олександра Шамоти («Партія простих людей Сергія Капліна») та інших «простих людей». На площі стоять чотири намети цієї партії і лише один намет співорганізатора тарифного мітингу ВО «Свобода»: намети «простих людей» по центру, «свободівців» – поодаль.

Приблизно в 9.20 з боку наметів «простих людей» чується голос активістів: «давайте просуватися в маси». За хвилину площу заполонили люди із партійними прапорами та плакатами «Біличани 5 років потерпають від отруйних речовин та свинячого смороду», «Свинські наміри – згуба для нас», «Подальше існування свинокомплексу – катастрофа», «Наш газ – нам, а не олігархам» та іншими. Цікаво, що одна із мітингвальниць тримала у руках подвійний плакат, весь час змінюючи напис на ньому, повертаючи у різні сторони. На одній був напис «Подальше існування свинокопмлексу – катастрофа», на іншій – «Слуги народу, кому ви служите?». Згодом з’явилися прапори Конгресу українських націоналістів та ВО «Свободи». Цікавий збіг: після сигналу Олександра Шамоти комусь зі своїх однопартійців у перших рядах мітингувальників із плакатами побільшало.

Чого хочуть люди із села Копили

Люди вимагають не лише переглянути «драконівські», як їх уже охрестили у Полтаві, тарифи на комунальні послуги та подати відповідне звернення в Кабмін. Ще одна із вимог протестувальників – європейські зарплати, аби мати змогу платити за комунальні послуги.

Достукатися до обласної влади знову приїхала ініціативна група із села Копили що під Полтавою. Люди мітингують проти будівництва автодороги Київ-Харків-Довжанський, мовляв, будівництво здійснюється із грубими порушеннями норм. Але підтримують й тих, хто прийшов висловити незгоду із високими тарифами за комунальні послуги.

– Ми мешканці села Копили, наша ініціативна група селян записалася на виступ під час засідання сесії обласної ради, хочемо прохати депутатів, аби на сесії розглянули наше питання. Зараз будується траса Київ-Харків-Довжанський, і ми є частиною цієї автодороги. Наші будинки будуть знаходитися практично на трасі. Ми протестуємо проти цього, не хочемо жити в цьому «бермудському трикутнику». Справа у тому, що це буде дорога державного значення і як правило, з людьми у таких ситуаціях ніхто не хоче рахуватися. А ми хочемо, аби з нами рахувалися. Не хочемо залишати свої будинки, і щоб по їх дахах їздили автомобілі. Нас, а це більше 30 дворів та понад сотня жителів, обіцяють відселити. Та Міжнародний банк реконструкції кредиту, який виділяє кошти на цю трасу, не передбачає коштів на відселення людей. Кошти даються лише на будівництво дороги, тож ми заручники ситуації. Ми спілкувалися з начальником облавтодору, він порадив нам збирати необхідні документи, будуть оцінювати наші будинки та звертатися у Міжнародний банк, – розповіла Ірина Панич, пенсіонерка із села Копили.

Люди мало вірять у обіцянки та результативність перемовин із Міжнародним банком, переймаються, що залишаться без даху над головою. Тому жителів Копилів намагаються вирішити проблему самотужки, виходять із мітингами та звертаються до керівництва області, аби про їх проблему знали якомога більше. Сподіваються, таким чином лід рушить.

Власне, проектування нового автошляху Київ-Харків-Довжанський зараз ще триває, однак мешканці села уже нарікають, що траса проходитиме через їхні подвір’я та городи. Раніше люди уже мітингували під стінами обласної служби автомодоріг. Нині ж намагаються вирішити питання напряму, залучивши й депутатів обласної ради.

«Зрадник депутат – поклади мандат» – таку вимогу привезли депутатам незадоволені будівництвом нової дороги із Копилів. Ініціативна група каже, що налаштовані рішуче відстоювати свої права. Говорять, згодні й на відселення, лише аби їх будинки оцінювали за ринковою ціною.

Проти свинокомплексу у Біликах та за чисте довкілля у Сенчі

Кілька десятків людей під партійною символікою «простих людей» та промовистими плакатами вкотре прийшли мітингувати проти свинокомплексу у Біликах. Закрити його жителі селища вимагають уже кілька років, та марно. Люди скаржаться на сморід, який нібито поширюється від свинокомплексу товариства «Сільські традиції». Неофіційно одна із учасниць протесту розповіла, що змушена була переїхати у Кобеляки через нестерпний сморід.

Кілька людей приїхали із Сенчі Лохвицького району, де є проблема із чистою питною водою. Жителі села уже приїжджали мітингувати в обласному центрі, після цього їх пообіцяли пробурити артезіанську свердловину і збудувати водогін. Однак полтавці, схоже, мало вірять обіцянкам, та продовжують нагадувати про себе.

Найскромніший мітинг

У стороні від усіх інших мітингів, без жодних плакатів, непомітно і тихо відбулася чергова акція протесту колишніх працівників МВС. Вони продовжують вимагати повернути їм пільги та здійснити перерахунок пенсій, відповідно до реформи міліції у поліцію. Цього разу ветерани МВС вирішили не влаштовувати демонстрацій, а зібралися в стороні, аби поміж собою обговорити проблеми. У підсумку вирішили делегувати на засідання сесії Полтавської облради когось із групи, аби висловити депутатам свої вимоги.

Поки що людям, які прийшли зі своїми бідами до депутатів, вдалося бути почутими. Зокрема, жителям Біликів дали надію, що свикомплекс буде закритий; для вирішення питання жителів Копилів залучать юристів; у Сенчі візьмуться облаштовувати водогін; депутати вирішили звернутися до Кабміну з проханням переглянути тарифи на ЖКГ. Нині мітингувальникам залишається лише чекати, чи не стануть обіцянки депутатів пустими словами – покаже час.

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter