У Гадяцькому районі не можуть визначитися із центрами об’єднаних громад

Суспільство
Ольга Правденко10 липня 2016 о 17:341007 Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245 У Гадяцькому районі не можуть визначитися із центрами об’єднаних громад
Навколо кого об’єднуватися? Це питання чи не найактуальніше нині для громад Гадяцького району.

У Гадяцькому районі не можуть визначитися із центрами об’єднаних громадЛюди визначаються з центром

Згідно перспективного плану формування територій громад Полтавської області, у Гадяцькому районі передбачено створення 5 об’єднаних територіальних громад (ОТГ): Гадяцької, Веприцької, Сарівської, Лютенської та Петрівсько-Роменської. Утім нині постало питання про об’єднання ще кількох громад не навколо Гадяча, а сіл району. Аргументи людей прості – Гадячу, як центру потенційної ОТГ, буде не до віддалених сіл, адже проблем чимало і в самому місті. Тож для того, щоб вирішувати поточні питання, сільським громадам треба об’єднуватися між собою. А це означає, що необхідно вносити не лише зміни до перспективного плану, а й визначитися із центром майбутньої ОТГ. Саме ця проблема і стала каменем спотикання для 13 сільських рад, які розглядають варіанти об’єднання в 3 громади.

Для того, щоб пояснити людям алгоритм об’єднання та відповісти на актуальні питання, консультанти Полтавського РВ АМУ, в рамках децентралізаційного марафону поїхали в Гадяцький район, де відвідали 3 сільські ради: Краснолуцьку, Плішивецьку, Сарівську. Експерти зустрілися з громадським активом, сільськими головами і депутатами; загалом більш ніж 300 осіб прийшли на зустрічі . До консультантів приєдналися голова Гадяцької райдержадміністрації Олексій Матюшенко, голова районної ради Володимир Нікітенко, голова Пирятинської об’єднаної міської громади Олексій Рябоконь.

У Гадяцькому районі не можуть визначитися із центрами об’єднаних громадУ Плішивецькому будинку культури зібралися представники 4 сільських рад

Олексій Матюшенко наголосив, що в перспективний план можна внести зміни.

– Якщо ви не внесете зміни до перспективного плану, то вже незабаром станете Гадяцькою ОТГ, тому що зворотної дії децентралізації та об’єднанню не існує. Завдяки бюджетній децентралізації всі сільські ради отримали перевиконання бюджету, почали ремонтувати дороги тощо. Однак їх не вистачить, щоб кожна сільська рада самостійно відремонтувала дорогу, закрила питання освіти, медицини тощо. Тому держава пропонує через об’єднання отримувати додаткові кошти на вирішення необхідних питань, – зазначив голова райдержадміністрації.

Найбільше люди цікавилися, алгоритмом створення ОТГ, статусом об’єднаної громади, фінансуванням закладів освіти та медицини, проведенням виборів старост та їхнім правовий статусом, механізмом розподілення грошей між центром об’єднаної громади та населеними пунктами, які увійдуть до неї.

У Гадяцькому районі не можуть визначитися із центрами об’єднаних громадУ Краснолуцькому клубі зібрався громадський актив 5 сільських рад району

– Зрозуміло одне – зволікати з процесом об’єднання не варто, особливо ж, якщо громада хоче новий рік розпочати з новими фінансовими можливостями. Адже держава фінансово стимулює ОТГ, приміром, цього року на розвиток їхньої інфраструктури з бюджету виділили 1 мільярд гривень. З них ОТГ Полтавщини отримали 57 мільйонів. Сума розподілена рівними частинами на 9 місяців. Перші кошти громади вже отримали та спрямували їх в необхідне русло. Наприклад, Недогарківська об’єднана громада вклала гроші в реконструкцію водопостачання, капітальний ремонт клубу, ФАПу, освітлення вулиць, – наголосила консультант з комунікацій РВ Асоціації міст України.

Однак остаточно з ким об’єднуватися – з Гадячем, як це передбачено в перспективному плані, чи із сусідніми сільськими радами вирішити має громада кожного села.

До теми: Децентралізація в Україні – у Полтаві говорили про практичні аспекти

Позначення:

Категорії:

Помітили помилку?
Будь ласка, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter